Ройтерс е получавала тайно пари за антисъветска пропаганда

Информационна агенция Ройтерс тайно е получавала финансиране от британското правителство за антисъветска пропаганда. Информацията от разсекретени правителствени документи съобщи самата агенция.

За да не изглеждат като държавна субсидия, плащанията се извършвали чрез увеличени абонаментни такси от Би Би Си, става ясно пък от публикация на телевизионна мрежа.

Съосновател на Уикипедия прави социална мрежа без реклами

Тайното финансиране е било използвано за разширяване на отразяваните от Ройтерс теми в Близкия изток и Латинска Америка. Плащанията били скрити в увеличени такси за абонамент на Би Би Си. Документите, разкриващи споразумението, са разсекретени миналата година. Те показват детайли за преговорите между службата за антисъветска пропаганда, тясно свързана с британското разузнаване и Ройтерс.

Не става ясно до каква степен британското правителство е влияло върху една от най-големите информационни агенции в света.

Изкуствен интелект създава фалшиви новини

Говорителят на Ройтерс Дейвид Гръндуел заяви, че е било обичайна практика новинарски организации да получават някаква форма на държавна субсидия след Втората световна война. „Споразумението от 1969 година обаче не беше в синхрон с принципите ни на доверие и не бихме правили това днес,“ добавя той.

„Принципите на доверие на Ройтерс, създадени през 1984 година, са свързани с независимостта, почтеността и свободата от зависимости в събирането и разпространяването на информация и новини,“ според уебсайта на агенцията.

Ройтерс е основана през 1851 година. В компанията майка „Томпсън Ройтерс“ работят над 25 хиляди души по целия свят.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още