Родни лекари ще изследват влиянието на климата в Антарктида върху човешкото здраве

България започва проучване на въздействието на климата на Антарктида върху човешкото здраве. Един от първите лекари, които вече пътуват към ледения континент, е дерматологът д-р Иван Богданов.

Едно от най-добрите качества на Антарктида е изключителната й чистота. Чистотата там се изразява и в човешките отношения, което оказва голямо значение за благоприятния ефект върху човешкото здраве, категоричен не пред Дарик медикът.

Континентът е под закрилата на договор със 100-годишна давност, който разрешава само научни изследвания, а цялата зона е демилитаризирана. 

Разбира се, не липсват и неблагоприятни въздействия, едно от които е студът. В момента в Антарктида обаче е лято и температурите са сходни с тези в България.

Идеята на проучването е Бълбгария да си осигури водеща позиция при евентуалното по-нататъшно изследване на слънчевото въздействие върху хора, които работят на открито.

Въздейства ли обсегът на озоновата дупка върху континента, както и до какви научни изводи смятат да стигнат родните лекари там, чуйте в звуковия файл:

Прочетете още