Родителски протест и във Велико Търново срещу промените в Закона за социалните услуги

Скандирайки „Долу ръцете от нашите деца!“ над 50 родители от Велико Търново и региона, някои от тях с децата си, преминаха по централната улица до центъра на града, изразявайки несъгласието си с промените в Закона за социалните услуги, който се очаква да влезе в сила от 1 януари 2020 г.

Исканията на протестиращите родители са за пълна отмяна на Закона за социалните услуги и всички направени досега промени в нормативната уредба. По думите на Красимира Станева – Ахмедова, която е съорганизатор на протеста във Велико Търново, притесненията им идват от заложеното противоречие между правата на децата и и родителите.

„Искането ни е за пълна отмяна на Закона за социалните услуги и всички други промени, направени по другите закони, тъй като съществуващите противоречия правят самите закони негодни за прилагане. Правата на децата се определят като отделен фактор в правната система, с което се противопоставят на правата на техните семейства и родители. Според Конституцията на Република България правата на децата до тяхното пълнолетие се представляват от техните родители. Ние искаме спокойно да възпитаваме и да отглеждаме нашите деца. Притесненията ни са свързани с това, че намесата в семействата става много лесна. Само при сигнал, дори анонимен, може да се свика мултидисциплинарен екип, който без предупреждение да нахлуе в дома на всяко семейство. Искаме изготвяне на нов закон. Нашите цели не са създаване на са създаване на безредици. Никога не сме искали сваляне на правителство или други подобни. Искаме да ни обърнат внимание и да няма такива заложени противоречия в българското законодателство“, посочи поводите за протеста Ахмедова.

До момента няма внесени никакви проектни предложения до институциите, защото все още никой от управляващите не иска да чуе родителските искания. Родителите  бяха категорични, че протестите ще продължат, докато не настъпи исканата промяна.

Протестът, организиран от Сдружение „Родители, обединени за децата“ (РОД) бе мирен. Освен във Велико Търново протести се състояха още в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен и други градове на страната.

Чуйте в звуковия файл атмосфера и позиции на съорганизатора и родители, участници в протеста.

Прочетете още