Робот ще заснема повредата на канализацията по ул. „Димитър Списаревски“

Специален робот на  фирма от Варна ще заснеме състоянието на канализацията по ул. „Димитър Списаревски“ в Добрич, за да се установи каква е повредата, причинила пропадането на пътното платно. Това съобщи зам.-кметът по устройство на територията инж. Пенчо Керванов. Той подчерта, че това пропадане не се дължи на ремонтите за подмяна на канализацията и последвалото асфалтиране на пътното платно, извършени през пролетта.

Авариралият участък е между улиците „Хан Тервел“ и „Хаджи Димитър“. „Пропадането е в резултат на лошото състояние на колектора, тази канализация не е обследвана и рехабилитирана почти откакто е изградена преди около 40-50 години“ – коментира зам.-кметът.

По неговите думи, дъното на този колектор най-вероятно е компрометирано, канализационните води преминават свободно и подмиват отдолу пътното платно. Роботът ще заснеме състоянието на колектора, за да се установят видът и големината на повредите. Проведена е среща с фирмата изпълнител на дейностите по Лот 1 от проекта за водния цикъл. Обсъден е въпросът за възможността ремонтът на повредения участък да бъде включен в проекта. От фирмата уверили, че такава възможност има. Данните от робота ще бъдат предоставени на инженерния екип на фирмата изпълнител по Лот 1.

Инж. Керванов добави, че има съвременни технологии, при които отстраняването на аварии в канализацията може да се извършва, без да се разкопава уличното платно. Общината възнамерява да изготви цялостен оглед на канализационната мрежа в града, като  в бюджетите за 2020 или 2021 г. ще  бъдат заложени средства за заснемане с робот. Целта е да се установят кои са най-критичните участъци, за да се предприемат мерки за възстановяване.

Прочетете още