РИОСВ потвърди: Спряно е замърсяването на Варненското езеро с отпадъчни води 

| България, Варна

Преустановено е замърсяването на Варненското езеро с отпадъчни води от Канално-помпена станция (КПС) „Аспарухово“. Това заявиха от РИОСВ-Варна, след проверка днес в КПС „Аспарухово“ по молба на „ВиК-Варна“ ООД.

При проверката е установено, че в станцията е възстановен нормалният режим на работа и отпадъчните води се транспортират от КПС „Аспарухово“ до КПС „Запад“ посредством  тръбопровод. 

Положиха тръбопровода във Варненското езеро

Тръбопроводът във Варненското езеро е положен на 25-30 метра западно от мястото, където трябва да бъде изкопана траншеята. Вече е възстановена експлоатационната дейност на съоръжението и отпадните води се изтласкват до пречиствателната станция за отпадни води „Варна“, съобщи в сряда зам.-кметът Христо Иванов.

След приключване на удълбочаването на фарватера, започва прокопаване на траншеята, която следва да осигури проектната дълбочина на тръбопровода под морското равнище, след което той ще бъде положен в самата траншея. 

Съоръжението бе изградено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и въведено в експлоатация през 2011 г. Предназначението му е да прехвърля отпадъчните води от кварталите „Аспарухово“ и „Галата“ през Варненското езеро в канализационната система и ПСОВ-Варна.

Прочетете още