Ренета Инджова: Лошото мина, остава страшното

Променихме Европа и й дадохме ноу-хау за крадене – операция „Чисти ръце“ би била възможна само, ако спрат еврофондовете. Тезата е на  бившият български премиер Ренета Инджова. В ефира на Дарик първата и единствена досега жена-премиер коментира, че понятието „преход“ е фикция, а това са години, в които не сме знаели каква е посоката. Според нея дори не се осъзнава една от най-големите щети на последните 30 години– без война да загубим една трета от населението, избягало от страната:

"Какво направихме като идея за тези 30 години? Моисей нарича това нещо изход - 40 години продължава - но тука да се нарича преход, къде прехождаме? Борисов е демократа, единствен в страната, вчера го чухме. Каква демокрация може да има за другите, които са срещу Борисов. Пазарна икономика е другият признак, който 30 години водеше тъй наречените демократи към светли бъднини. Пазарна икономика има ли в страната? Може молове да има, но пазарна икономика, която е на основата на движение по стойност на капитал, човешки труд и земя. Но нито едно от тези неща няма остойностяване. У нас пазара се формира от раздадена, открадната собственост, която в процеса на предаване от едни ръце в други непрекъснато расте и все има стимул да си я прехвълят помежду си и до ден днешен 30 години, нашият пазар живот се състои в това анонимно или незнайно на кого да се прехвърлят. Такава операция би била възможна само ако се преустановят проектите. Трябва да се изчака да спрат фондовете и тогава да се извършва операцията "чисти ръце".

На въпроса какво успяхме да постигнем през тези 30 години, Инджова отговори:

"Постигнахме, че лошото мина. Остава страшното. Има ли държава, която без война да е загубила 1/3 от населението си и то чрез бягство? Тази щета не се осъзнава."

По повод последните местни избори и сигналите за купуване на гласове, Ренета Инджова, която през 1995 г. също участва в местния вот като кандидат за кмет на София, коментира, че изборната машина поначало е грешно настроена.

Чуйте в звуковия файл.

Прочетете още