Рекордно високи температури в Европа

Руските метеорологични центрове прогнозират серия от рекордно високи температури в Европейска Русия през следващите дни

| Свят, Любопитно, Времето

Руските метеоролози съобщиха, че 5 ноември е бил най-топлият в Москва, откакто се водят наблюдения - рекорд за 140-годишен период. Причината е нахлуването на топли въздушни маси от Средиземно море към североизточните райони на континента.

Според руските метеорологични центрове и в следващите дни температурите в Централна Русия и Черноземието ще останат по- високи от обичайните за сезона, като зимата няма да настъпи там, както е обичайно около 10-ти ноември. Според руските специалисти температурите ще останат по-високи поне още две седмици.

В това време Би Би Си съобщи, че този октомври е бил най-топъл за последните 40 години. Британците информират още, че октомври е бил с 0,69 градуса по-топъл от обичайното, а именно в сравнение с периода 1981 - 2000 година.

Според учените глобалната приземна температура се е повишила с около 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха.

В България този октомври е най-топъл за последните пет години, но не поставя рекорд. Среднодневната октомврийска температура в София е 13,2 градуса. По-топъл е бил месец октомври през 2012 година - 14,3 градуса. Тази година в страната лятото не беше извънредно горещо и не бяха измерени аномално високи температури.

Продължава спорът между учените на какво се дължи повишението на приземните температури на планетата - на човешката дейност или на природни фактори, или на комбинация от двете.

Една част от учените смятат, че ако температурите надхвърлят този праг, от 2 градуса по целзий, ще има тежки последици за икономиката и живота на хората.

Други учени са на мнение, че затоплянето няма да предизвика катастрофични промени и е само от полза за хората. Също така те смятат, че използването на изкопаеми горива не е проблем и не оказва влияние върху глобалните температури, заради  повишаването на въглеродните емисии.

Те посочват, че в последните 10 години повишението на глобалните приземни температури е значително по-малко, отколкото са прогнозирали учените, като са отчитали нарастването на въглеродните емисии. Според глобалните модели, температурите е трябвало да се повишат повече, отколкото се е отчело в действителност.

Вчера САЩ официално напуснаха Парижкото споразумение за климата, чиято цел е да се ограничи затоплянето до 2 градуса по целзий.

Според американските власти спазването на мерките в споразумението ще удари силно американската икономика, ще доведе до по-скъпа електроенергия и ще увеличи безработицата. Освен това Тръмп има съмнения, че данните подавани от основните американски правителствени учреждения, които измерват температурите не са точни и се обсъжда въпроса да се направи борд, който да прегледа всички данни в тази посока.

Смята се, че 30-те години на миналия век са били най-топлите в историята на САЩ, докато основните правителствени институти твърдят, че най-топлият период е след 2000 година.

Прочетете още