Рекорден отстрел на диви прасета в Антоново

С рекорден брой отстреляни прасета се похвалиха авджиите от сдружението „Сокол – 2001”. До момента те са отстреляли 787 прасета, което е с близо 150 повече от миналата година, разказа председателят на сдружението Румен Рафаилов. Добрата слука той обясни от една страна с високата популация на дивя свиня в региона, а от друга - с доброто стопанисване на дивеча. Земеделските земи се обработват от арендаторите, осигурено е спокойствие за животните. Не са засечени и бракониерски прояви. „Животните не искат много – само спокойствие, храна и вода“, каза Рафаилов. Всяка ловна дружинка има хранилки, които зарежда с царевица и сено за елени и кошути. „Всички сме ангажирани и с поддържането на ловните полета“.

Сдружението обединява над 600 ловци, разпределени в 12 дружини,  като най-многобройна е дружинката в Стеврек с над 100 души. Не са много жените в сдружението, но ги има. Към момента 5-6 са дамите, които участват в груповия лов в Тузлука.

Заболяването Африканска чума по свинете сякаш засега заобикаля този регион. Според Рафаилов, там са имали само два случая, в които пробите от прасета в района на Стеврек, са се оказали положителни. „В границите на нашето ловно стопанство други случаи няма. Защо се получи така не мога да кажа, но сме доволни, че поне за момента болестта ни разминава“, коментира Рафаилов. Според него заболяването може да ги подминава и заради стриктното спазване на изискванията на Агенцията по храните за биосигурност. Като по учебник след всеки лов се осъществява дезинфекцията на автомобилите, на дрехи и обувки.

Заради високата популация на дивите прасета, през тази година сезонът за групов лов бе удължен до края на януари. Но индивидуално авджиите могат да преследват дивеча през цялата година.

След края на ловния ден авджиите се събират и организират веселие. А в началото на август те си организират и събор, разказа Рафаилов. „Почти всички дружинки имаме къщи за събиране след лов. Там се оправят прасетата и пак там авджиите се отдават на веселие.  През август, след откриването на птичия лов, правим събиране на цялото сдружение, на което присъстват 300-400 ловци. Организираме състезания между дружинките. Помежду си организираме конкурси за най-пивка ракия и най-руйно вино. Правим курбани. Посрещаме гости, весело и с много настроение“, разказа ни той.

Прочетете още