Разликите между Covid-19, SARS и MERS

Има четири съществени разлики между заболяванията предзвиквани от трите вида коронавируси

По какво се различава коронавирусът от предшествениците си SARS и MERS?

Според Питър Пиот, директор на Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина, SARS-CoV-2 има четири много важни разлики:

Първо, в рамките на няколко дни след заразяване, човек не изпитва никакви симптоми, но вече може да зарази другите. Това е особено неприятна характеристика, тъй като значително усложнява изолацията на вируса.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

В случай на SARS, например, всичко беше точно обратното: симптомите се появяваха веднага, но пациентът започваше да представлява опасност за хората около него няколко дни по-късно.

Второ, до 80% от пациентите усещат само леко неразположение като обикновена настинка или грип, а почти всеки пети (18%) изобщо не изпитва никакви симптоми , но в същото време остава източник на инфекция, дори не знаейки за това.

Трето, тъй като симптомите на COVID-19 са много подобни на обичайния грип, много пациенти дори не подозират, че са носители на нов вирус, продължавайки да заразяват други.

Стабилизационен заем "България 2020"

И четвърто, в ранните стадии на заболяването вирусът се размножава точно в ларинкса, така че всяко кихане или кашлица пръска милиарди вирусни частици около заразения човек. И пациентът започва да кашля първо - всички други симптоми се появяват (или не се появяват) по-късно.

Вижте още: 

Нужен е план как да живеем с коронавируса, а не как да се крием от него

Притчата за Содом и Гомор и праведниците

Крехката цивилизация

Близост по време на коронавирус

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още