Доставят храна от Пловдив на шофьорите по границата

Храна за два дни, вода и други продукти от първа необходимост са дарени на стотиците шофьори, които в момента чакат на границата между България и Турция. Километричните опашки на ГКПП "Капитан Андреево" са заради засилените мерки в борбата с разпространение на коронавируса. Дарителската кампания е организирана от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, със съдействието на Йешилай България (Зеления полумесец) и с подкрепата на Турското посолство в София.

Временно спират влизането на тирове у нас (обновена)

Над 2500 шофьори от различни държави все още чакат на опашката от тирове, която вече надхвърля 50 километра. Всеки един от тях трябва да бъде прегледан преди да бъде допуснат на територията на Турция, както и да подпише специална декларация. По думите на Генералния консул в Пловдив Хюсеин Ергани, някои от шофьорите вече чакат повече от три дни, но никой от тях не е имал готовност да бъде задържан за толкова дълъг период от време.

Председателят на "Йешилай България" Ахмед Пехливан уточни, че представители на различни организации ще помагат не само с храна, но и със съдействие за попълването на необходимите документи, за да се преминава през границата по-бързо. Всеки един шофьор на Капитан Андреево е получил пакет с два хляба, два литра минерална вода,  месо (или кашкавал за вегетарианците) и десерт.

Прочетете още