Разкриха мистерия за картината „Викът“ на Едвард Мунк

Вече е ясно кой е написал „Може да бъде нарисувана само от луд“

| Свят, Култура, Любопитно

Изследване, извършено от Норвежкия националеен музей, разкри, че загадъчен надпис върху картината "Викът" на Едвард Мунк е направен от самия художник, съобщи Би Би Си.

Специалисти от музея са анализирали почерка и са го сравнили с дневниците и писмата на художника. Думите "Може да бъде нарисувано само от луд" са написани с молив в горния ляв ъгъл на картината "Викът". Те едва се виждат, но досега имаше много предположения дали това е вандалски акт или ги е написал самият Мунк, за когото е известно, че е имал психически проблеми.

Публикуваха откъси от дневниците на Христо Явашев – Кристо (снимки)

"Викът" е олицетворение на човешката тревога. Картината е изложена за първи път в родния град на Мунк - Осло, тогава Кристиания през 1893 г. Тя предизвиква критики и догадки за психичното състояние на художника. Едвард Мунк е много наранен от тях, разкриват дневниците му.

В приказките обаче има нещо вярно. Бащата и сестрата на Мунк страдат от депресия и той самият получава нервно разстройство през 1908 г. Историята на семейството е тъжна - майка му и по-голямата му сестра умират, когато е на 14 години, а баща му - 12 години по-късно. Друга негова сестра е приета в болница с биполярно разстройство.

"Откакто се помня, страдам от дълбока тревожност, която се опитвам да изразя в изкуството си - пише Мунк. - Без тази тревожност и болест, аз бих бил като кораб без кормило."

Картината "Викът" преминава през консервация, преди да бъде изложена в новия Национален музей, който ще бъде открит в норвежката столица догодина.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още