Расте интересът към българската литература в Австрия

Расте интересът към българската литература в Австрия. Това отчитат създателите на единствената в страната българска книжарница „Бухница”. Книги на български автори, както и с преводна литература на български език се търсят не само от сънародниците ни, но и от австрийците. Запитвания за български книги има и от Германия. След кратко прекъсване заради пандемията от Ковид-19, създадената в края на миналата година българска книжарница във Виена отново се връща към живот и докато в първите месеци след откриването си екипът й прави доставки на книги от България веднъж месечно, сега доставките се правят веднъж седмично. През май най-търсени са детските книги.

Първата и единствена засега българска книжарница в Австрия отваря врати на 6 декември миналата година. В началото се търси основно световна литература, преведна на български език, а днес се наблюдава засилен интерес към българските  автори, разказаха за Дарик създателите на книжарницата Елица и Анастас Николови. Пандемията от Ковид-19 засяга и тях, спирайки за известно време дейността им. Днес обаче книжарницата отново е отворена, а интересът към книгите на български език три пъти по-голям.   

Елица е завършила психология, а Анастас – информатика. Двамата са работили като учители в България. Във Виена са от малко повече от две години. Двамата обичат да четат много и различни по жанр произведения. Личната потребност от литература на български език ги подтиква към решението да създадат българска книжарница в Австрия.

Интервю със създателите на българската книжгарница във Виена – Елица и Анастас Николови очаквайте довечера  в „Денят” на Дарик.

Прочетете още