Рашков сезира НСлС за Иван Гешев, прокуратурата видя политическа атака

Сигналът съдържа част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет с искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил сигнал до Националната следствена служба срещу главния прокурор Иван Гешев за огласяването на данни, събрани чрез специални разузнавателни средства. Пред медиите Рашков се закани, че ако ръководителят на Службата Борислав Сарафов, който е и зам.-главен прокурор, откаже да започне разследване, то министърът ще го обжалва пред самия Гешев.

Сигналът съдържа част от материалите, които правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет с искане за предсрочно отстраняване на главния прокурор. Част от тях са за публикувани в публичното пространство материали, придобити чрез прилагане на СРС-та. Според вътрешния министър разгласяването на тези данни е било незаконосъобразно. Според него такова е и разгласяването на чат кореспонденции между различни хора.

Министър Бойко Рашков сезира шефа на НСлС за Иван Гешев

Ето какво съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение във връзка с информацията, постъпила в Националната следствена служба:

Днес, 27.07.2021 г., в Националната следствена служба е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, съдържаща твърдения за извършени от главния прокурор на Република България деяния, съставомерни по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК. Посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура.

Бойко Рашков настоява Националната следствена служба да образува досъдебно производство, което да провери дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не.

"И ако се даде отрицателен отговор на този въпрос какви ще са мотивите за това. Дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възложен този случай, ако въобще бъде възложен, да прояви кураж, да образува досъдебно производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката", каза той.

Сигналът от Рашков е поредната политическа атака срещу прокуратурата, заяви Сийка Милева

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева от своя страна окачестви действията на министъра като поредния политически акт без правна аргументация, който цели да урони престижът на съдебната власт.

"Сигналът е адресиран до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Авторът на сигнала би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство", каза Сийка Милева.

"Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставяне на институциите и уронване авторитета на прокуратурата. Цената за това е неефективно функциониране на правоохранителните органи и за съжаление тази цена ще бъде платена от българските граждани", коментира още тя.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още