Радосвет Радев: Икономиката ни няма да издържи второ затваряне

Приетите бюджети на НЗОК и НОИ - без тях не може да функционира държавата. При НЗОК прави традиционно впечатление, че 80% от него е предвиден за болничната помощ, а 20% за доболничната. Доболничната помощ е онзи филтър, който трябва да спре пациентите от потоци към болниците, а ние го неглижираме, каза Радев

| България, Бизнес

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев заяви, че икономиката ни няма да издържи второ затваряне. Според него редица предприятия са съкратили служители и са намалили обема на работата си, за да оцелеят, но при втора национална карантина - няма как да се съвземат.

Най-засегнатите сектори у нас от COVID-19 са туризъм, транспорт, ресторантьорство и култура, заяви Радев пред bTV.

По думите му националната статистиката показва, че компаниите във всички браншове отчитат спад в оборотите си с 30%, половината не отчитат промяна с лятото, а 17% - отбелязват ръст. Те са свързани с бита ни, който предпостави пандемията - доставките по домовете. Аз се шегувам, че най-търсената професия на XXI в. ще бъде куриерската - този, който ще дойде до вратата ви, за да ви донесе храната, лекарството, дрехите, заяви Радев.

Радев коментира, че мерките на държавата срещу кризата са били малко и трудно са се осъществявали. Относно Бюджет 2021 председателят на БСК заяви, че ръководената от него организация не е съгласна с разчетите за следващата година. По думите му бюджетът е социален, но в него не е предвидено нищо за бизнеса.

Приетите бюджети на НЗОК и НОИ - без тях не може да функционира държавата. При НЗОК прави традиционно впечатление, че 80% от него е предвиден за болничната помощ, а 20% за доболничната. Доболничната помощ е онзи филтър, който трябва да спре пациентите от потоци към болниците, а ние го неглижираме, каза Радев.

Томислав Дончев: Ако се предприемат по-сериозни мерки, фокусът трябва да е върху рисковите групи

Председателят на БСК коментира и Националния план за възстановяване и устойчивост, представен вчера от вицепремиера Томислав Дончев. По думите му сумата от 29 млрд. евро за инвестиции е респектираща, но в нея са включени два бюджета - евофондовете и парите от ЕС за справяне с последиците от COVID-19.

Нещата звучат страшно красиво, да видим какво ще се направи, защото времето е лимитирано - до март месец трябва да се представят националните планове, допълни Радев.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още