Радев: Надявам се КС да защити Конституцията от невежеството и гаврата

Дни преди Конституционният съд да каже допустима ли е жалбата на президента Румен Радев срещу парламентарната комисия за нова Конституция, държавният глава изрази очакванията си, че съдът ще защити българската Конституция от "невежеството и гаврата".

Президентът участва в тържествата по случай днешния Празник на авиацията и на българските военновъздушни сили пред Паметника на българския летец в София.

Румен Радев коментира и плановете на управляващите да закупят още осем изтребители F 16 Block 70 с думите, че винаги излиза скъпо, когато на военната авиация се гледа като на средство за лични политически интереси и се погазва военната експертиза.

Брифинг за медиите

За цялата славна 108-годишна история на Българските военновъздушни сили те винаги са били носител на националната гордост и добродетели. Винаги са били израз на патриотизъм, на родолюбие, новаторство и прогрес. По случай празника на ВВС поздравявам всички военнослужещи и цивилни служители и им пожелавам здраве, много енергия и висок дух в тяхната благородна мисия. България определено има нужда от нови изтребители, но на военната авиация трябва да се гледа като средство за отстояване на националния интерес и за гарантиране на националната сигурност. Когато на военната авиация се гледа като средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо и винаги води до прахосване на обществен ресурс, до занижени способности, а в някои случаи и до загуби на човешки живот. Военната експертиза трябва да се уважава. Целият процес по договаряне, приемане и усвояване се простира далеч извън представите на този, който взима решения. Крайно време е да се намери политическо решение, което да утвърди всички принципи на добросъседство между България и Република Северна Македония, на уважение на историята, на нашата идентичност и език. Това е отговорност на страната кандидат за членство в Европейския съюз. В отношенията ни с Република Северна Македония компромиси не могат да се правят с история, идентичност, език и искания за национални малцинства. Създадената от управляващите парламентарна комисия за разглеждане на проекта за нова Конституция е поредният пример за погазване на закона. Затова сезирах Конституционния съд. Надявам се, че той ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврите на управляващите.

Posted by Румен Радев on Friday, October 16, 2020

Прочетете още