Радев: Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната система

Президентът благодари на лекарите, които стоят на първа линия

Здравната система е смъртоносно болна по отношение профилактиката и превенцията на социално значими заболявания. Коронавирусът разкри болезнено нейните недостатъци, сред които неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансов ресурс.

Думите са на президента Румен Радев, който днес, в Международния ден на здравето, отличи с почетен знак 15 души, ангажирани в сферата на здравеопазването, допринесли за развитието й и за спасени човешки животи. Президентът благодари на лекарите, които стоят на първа линия, и допълни, че медиците ни са останали без дъх.

Борисов призова Слави Трифонов да започне да реди кабинет (обзор)

По думите на президента многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните болести като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, които са основната причина за високата смъртност в България, каза Радев.

Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещият принцип, на които се подчинява здравната ни система, каза още държавният глава. Правото на здраве на всеки българин да има възможност да достигне възможно най-високо ниво на физическо и психическо здраве и да го задържа дълго във времето, допълни той.

Президентът заяви, че здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и на финансов ресурс. Лечение, което да я направи много по-ефективна в опазването на човешкото здраве, което да създаде условия за по-добра професионална реализация на медиците, за съхраняване на живота и за разгръщане на таланта им.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още