Радев към Петков: Времето на едноличната премиерска власт приключи

Спораумението е готово, коалицията ще е на пропорционален принцип, обяви Кирил Петков след старта на консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство

| България, Политика

За нас е удоволствие да ви приветстваме в президентската институция, заяви държавният глава Румен Радев при започването на консултациите с парламентарната група на "Продължаваме промяната". Той поздрави ПП с изборната победа и честити Никулден

Президентът започва консултации с парламентарните групи

Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас, коментира Радев и припомни, че тази година са се провели три избора за Народно събрание.  

"В резултат на тези избори връчвам първия управленски мандат на различни представители на парламентарните групи. Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато. Знаете, че двете служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция стабилизираха страната. Те показаха ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създадоха една основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората", заяви президентът и обясни: "Знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите".

Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхърлена от българските граждани по време на на изборите, заяви Румен Радев и отбеляза, че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление.

Важно е за българските граждани да знаят вашите приоритети и вашата готовност за сформиране на ефективна управленска коалиция. Това е и смисълът на днешната среща, ще ви бъда благодарен да изложите и вашите виждания по отношение разширяването на ЕС, отстояването на правата на българските граждани, на нашата национална идентичност, история и култура, изброи президентът. 

По думите му обществото ни очаква последователни позиции и професионални действия от страна на българската дипломация. 

Кирил Петков изтъкна, че случилото се в изборната нощ носи огромна отговорност. „Ние осъзнаваме, че на България вече ѝ е абсолютно наложащо да има редовно правителство. Редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент. От тази гледна точка, искам да Ви уверя, че ние сме взели тази отговорност наистина присърце“, заяви той. 

Надяваме се в най-близко време да ви представим проекта за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии и коалиции, изтъкна Петков. 

Коалиционното споразумение между четирите партии, които се очаква да излъчат правителство, снощи  е завършено, съобщи в началото на консултациите при президента с парламентарно-представените партии Кирил Петков от „Продължаваме промяната”. Той допълни, че до края на утрешния ден „ Има такъв народ”, „Демократичан България” и БСП се очаква да върнат документа със своите коментари. 

"Искам да Ви уверя, че разговорите продължават, днес и утре очакваме коалиционните ни партньори да върнат обратно своите коментари по документа, който получиха снощи, и в най-къси срокове да дойдем при Вас с желание за мандат и готова, конструирана коалиция за управление", заяви Петков пред президента. 

Той коментира още, че независимо от ориентацията на партиите, България има нужда от магистрали и безопасни язовири, от добри доходи, има нужда и да си върне българите от чужбина.

Консултации с парламентарната група на "Продължаваме промяната" от 47-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "Продължаваме промяната" от 47-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Sunday, December 5, 2021

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още