Радев към Нинова: Надявам се да имате сериозен принос в решението на проблемите

Президентът коментира, че подходът при съставяне коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа - за излъчване на едно наистина ефективно, устойчиво редовно правителство от българския парламент

| България, Политика

Българската социалистическа партия винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хора, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията. Хилядите социалисти го показаха по време на парламентарните и на президентските избори, заяви президентът Румен Радев по време на консултациите с парламентарната група на БСП в президентството. 

Двете служебни правителства, които назначих по силата на Конституцията дадоха възможност за стабилизация в условията на криза, дадоха възможност също така за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление на хора от различен политически профил, но с общи цели за бъдещето на България, изтъкна Радев и добави: Високо ценя положителната оценка, която дадохте на  тази формула. 

Президентът коментира, че подходът при съставяне коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа - за излъчване на едно наистина ефективно, устойчиво редовно правителство от българския парламент. 

Радев към Петков: Времето на едноличната премиерска власт приключи

Той изрази вяра, че със своята принципност и последователност БСП оценяват случилото се до момента и ще дадат своя принос, за да бъде то продължено.

По думите на президента обществото ни е дълбоко разделено социално в резултат на "порочния управленски модел" и затова той се надява БСП да имат сериозен принос  в решението на проблемите, защото "новото управление има нужда от силен социален вектор".

ГЕРБ при президента: Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция

За обществото ни и за успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта, посочи още Румен Радев.

"В това отношение неведнъж съм споделял, че проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен. За мен е важно да знам до каква степен това убеждение се споделя и от вас и какво сте готови да предложите за разрешаването и на този проблем", каза президентът. 

Ние разбираме отговорността на момента, каза от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова и припомни, че БСП неведнъж са заявали нуждата на България от работещ парламент и редовно правителство. "Положихме усилия и в проведените досега разговори, и в експертните групи, и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори, дадохме своята експертиза, своята воля за промени, разделихме своята работа в две спешни мерки, които задължително трябва да се предприемат с оглед на трите кризи, които връхлетяха България - икономическа, социална и здравна, и дългосрочното ни виждане за промяна на досегашния модел на управление, и за дълбоки реформи в различни сектори."

Карадайъ към Радев: Изборите, проведени три пъти, са в резултат на политическата криза

Нинова отбеляза, че ще бъдат положени всички усилия, за да има редовен кабинет и работещ парламент, като за БСП най-важно е да започне веднага работа по приемане бюджета. 

"За нас най-важна е грижата за хората и да не ги оставим в зимните месеци в трудна ситуация; да гарантираме компенсаторни мерки за увеличените цени, да направим всичко възможно да не се вдига цената на тока за битовите потребители от януари; да се подпомогне икономиката; да се стабилизира здравната система. Всичко това трябва да намери своето решение в една бюджетна политика, както за бюджет 2022, така и в тригодишната прогнозна рамка."

Нинова отбеляза, че БСП е последователна в исканията си за промяна на съдебната система. "Независимо от това как се казва главният прокурор, би трябвало да се ограничат неговите правомощия, да се наложи съдебен контрол върху онези актове на главния прокурор, които в момента не подлежат на контрол, да се закрият специализираният съд и специализираната прокуратура. Да се промени структурата, системата на работа на КПКОНПИ. Това са наши стари предложения, включително минаващи през законодателни инициативи. Така че ние сме ясни и последователни", обясни още лидерът на БСП.  

Консултации с парламентарната група на "БСП за България" от 47-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на "БСП за България" от 47-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Monday, December 6, 2021

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още