Путин пусна цяла Русия във ваканция и отложи референдума за Конституцията

В извънредно телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин обяви следващата седмица за неработна в цялата страна. Мярката се налага заради разпространението на коронавируса в Русия. Заплащането през следващата седмица се запазва.

И Гърция започва да прилага мерките за икономическа подкрепа

Почивните дни ще започнат от събота, 28 март, и ще продължат до неделя, 5 април включително. Магазините, транспортът и спешните служби ще продължат да работят по обичайния си график. Путин предложи изчисляването на болничните да бъде на сума, не по-малка от минималната работна заплата, както и да се увеличат обезщетенията за безработица от 8 на 12 хиляди рубли.Той подчерта необходимостта от запазване на стабилното функциониране на малките и средни предприятия, за да запазят хората работата си. Според руския държавен  глава изнасяните в чужбина дивиденти трябва да бъдат обложени с данък от 15%.

Индия: 1 млрд. и 300 млн. под домашна карантина за 21 дни

Владимир Путин заяви още, че общонационалното гласуване за поправките в конституцията на Русия трябва да бъде отложено заради коронавируса.

"Абсолютен приоритет за нас е здравето, животът и безопасността на хората. Затова гласуването трябва да се отложи за по-късна дата. Ще преценим как ще се развива ситуацията и в регионите, и в страната като цяло, и само опирайки се на професионално мнение, на препоръките на лекарите, на специалистите, ще вземем решение за нов ден за гласуване", посочи руският президент.

Как спасяват социалната система в Тайланд в условията на Covid-19

По негово нареждане във въоръжените сили на страната от днес е започнала проверка на готовността за борба с коронавируса, съобщи пред журналисти министърът на отбраната Сергей Шойгу. Проверката ще се извърши на два етапа.

На първия етап командването на военните окръзи и централните органи за военно управление трябва да сформират групировки от сили и средства и сборни отряди за ликвидиране на последствията от заболяванията в местата за дислокация на военнослужещи.

На втория етап в течение на две денонощия ще се провери способността на медицинските отряди със специално предназначение и на всички медицински подразделения в различните части на армията за своевременно разгръщане за борба с инфекцията, посочи Шойгу.

Според министъра в хода на проверката, която ще завърши на 28 март, ще бъдат анализирани също така транспортните възможности на министерството за превоза с въздушен и железопътен транспорт на необходимите сили и средства в отдалечените райони за оказване на помощ на болните и за изпълнение на комплекс от карантинни и лечебни мероприятия.

Броят на заразените с коронавирус в Русия нарасна до 658 души, новите случаи за едно денонощие са 163.

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още