Путин и Моди обсъдиха търговията и хуманитарната ситуация в Афганистан

Завземането на властта в Афганистан от талибаните по-рано тази година доведе до хуманитарна криза в страната, която както според Делхи, така и според Москва води до риск от дестабилизиране на региона

| Свят

Премиерът на Индия Нарендра Моди се срещна днес с президента на Русия Владимир Путин в Делхи, а в дневния ред на обсъжданията им бяха търговията и влошаващата се ситуация в Афганистан, предаде Ройтерс.

Завземането на властта в Афганистан от талибаните по-рано тази година доведе до хуманитарна криза в страната, която както според Делхи, така и според Москва води до риск от дестабилизиране на региона.

"Борбата срещу тероризма е и борба срещу трафика на дрога и организираната престъпност", каза Путин във встъпителното си изявление, разпространено от индийски медии. "В това отношение сме обезпокоени от развитието на ситуацията в Афганистан", допълни той.

Посещението на Путин и няколко висши руски служители идва в момент, когато отношенията между Русия и САЩ (които също са ключов съюзник на Индия) са все по-напрегнати.

По-рано днес руският външен министър Сергей Лавров каза, че сделка за доставка в Индия на ракетни системи за противовъздушна отбрана С-400 ще бъде изпълнена, въпреки че според него САЩ са се опитали да подкопаят споразумението.

Очаква се, че на срещата на високо равнище Индия и Русия ще се споразумеят по няколко сделки в секторите на търговията и отбраната.

"Отношенията между Русия и Индия са един наистина уникален и надежден модел", каза Моди.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още