Пуснаха под гаранция бизнесмена, стрелял по конкурент на булевард във Варна

Досега 40-годишният Айдън А. бе под домашен арест

| България, Варна


Апелативният съд определи мярка „парична гаранция“ от 10 000 лева за обвиняемия, прострелял бизнес конкурент на варненски булевард през април. Това съобщават от съдебната пресслужба.

40-годишният Айдън А. простреля 29-годишния Боян Х. на 23 април вечерта, след като автомобилите им се засякоха на бул. „Ген. Колев“. Прокуратурата му повдигна обвинение в опит за убийство по начин и със средства, опасни за живота на мнозина.

Стрелбата във Варна снощи -  заради конкуренция между бизнесмени

На 5 май Апелативният съд постави Айдън под домашен арест с електронно наблюдение. На 23 юни Окръжният съд във Варна прецени, че целесъобразна е мярка „подписка“.

Прокуратурата протестира пред въззивната инстанция това решение. От държавното обвинение се аргументират със събраните доказателства, които го уличават в престъплението. Деянието е извършено на публично място като обвиняемият не се е замислял, че може да изложи на опасност случайно преминаващи хора. Според прокуратурата, подписката не съответства на деянието.

Пуснаха под домашен арест Айдън, стрелял по бизнес конкурент на булевард във Варна

Защитата на обвиняемия отново оспори наличието на доказателства, че Айдън е извършил именно опит за убийство. Съдебно-психиатрична експертиза е показала, че той е действал в състояние на уплаха. Пред съда обвиняемият обясни, че не е искал да наранява никого, още по-малко да убива.

Въззивният съдебен състав намери протеста на прокуратурата за частично основателен. Припомни, че в предходното си определение Апелативният съд е констатирал наличие на обосновано предположение за авторство, което и настоящият състав споделя. Към момента повдигнатото обвинение не е изменено, като правната квалификация е в компетенциите на прокуратурата. 

Досега съставите, разглеждали мярката за процесуална принуда на Айдън, преобладаващо са приемали, че няма опасност той да се укрие или извърши престъпление. Ограничаването на придвижването със средствата за електронно наблюдение е прекомерно за напредналия стадий на досъдебното производство. Подписката пък е прекалено лека за разследваното престъпление и за личността на дееца. Затова съдът реши, че адекватна е парична гаранция в размер на 10 хиляди лева, които трябва да бъдат внесени до 10 дни. Преценено бе, че сумата съответства на имущественото състояние на обвиняемия и че не е прекомерно висока, с оглед изключителната обществена опасност на деянието.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Прочетете още