Пуснаха под домашен арест киргизстанец, издирван от Интерпол

| България, Варна

Апелативен съд – Варна определи мярка за неотклонение „домашен арест“ за Данияр И., който е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на киргизките власти.

В средноазиатската държава срещу него се води производство във връзка с извършена измама. Съдът в град Бишкек със своя заповед от декември миналата година е постановил задържането му под стража. Въз основа на този документ лицето е обявено за издирване и впоследствие – установено на територията на България. Очаква се киргизките власти да изпратят официално документи, обосноваващи искането за екстрадиция.

Апелативният съд прецени, че жалбата на 27-годишния чужденец срещу определение на Варненския окръжен съд от 29 февруари за задържането му под стража е основателна. Апелативните магистрати не споделят тезата на първата инстанция, че съществува опасност Данияр И. да се отклони, укрие и осуети бъдещото производство по екстрадиция.

Киргизкият гражданин е представил договор за наем, който свидетелства, че разполага с постоянен адрес в България. Изложил е и доказателства, че кандидатства за убежище пред Държавната агенция за бежанците и му е издадена регистрационна карта. Втората инстанция намира, че „задържане под стража“ е прекомерно тежка мярка за неотклонение спрямо лице, което е изявило желание да получи статут на бежанец у нас. Затова счита за адекватен домашния арест, който следва да се контролира чрез средство за електронно наблюдение – поставяне на т. нар. „електронна гривна“.

Според защитата на Данияр, семейството му е обект на политическа репресия, тъй като баща му е политик от опозиционната парламентарно представена партия. В съдебното заседание адвокатите представиха постановление за запор и възбрана върху негово движимо и недвижимо имущество. Посочиха липсата на документ, който да показва, че Данияр е обвиняем и привлечен към наказателна отговорност. Обясниха, че е поискал убежище в България преди срещу него да започне наказателно преследване.

Държавното обвинение от своя страна поиска жалбата на киргизкия гражданин да бъде оставена без уважение. Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна, че от значение е естеството на престъплението, за което е разследван чуждият гражданин – квалифицирано от киргизкия закон като измама. Постъпилата документация е издадена от компетентен орган – Интерпол.

Задържаният мъж разказа, че е поискал убежище в България, защото е търсел държава, в която се спазват правата на човека. В родината си смята, че ще бъде преследван, защото е бил заплашван. Той декларира, че няма намерение да се укрива от българското правосъдие или да напуска България.

Определението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Прочетете още