Пускат магистралата от Ниш до Калотина

Българският участък, който ще стига до София, готов чак след 2 години

|
От днес българската граница при пункта Калотина ще бъде свързана със сръбския град Ниш изцяло чрез автомагистрала, след като бъде пуснат в експлоатация последният участък от магистралния път между Белград и България. Той е с дължина от 22 и половина километра и се простира от Просек до Цървена река, като включва тунела Банцарево с дължина от 700 метра.

Официалното пускане на новия участък ще бъде в 12 часа местно време (13 часа българско) и ще бъде направено от президента на Сърбия Александър Вучич. На събитието е поканен българският премиер Бойко Борисов, който ще бъде придружаван от министъра на транспорта Росен Желязков. 

Според местни медии въвеждането в експлоатация на новия участък ще повиши пътната безопасност, тъй като шофьорите, пътуващи от Ниш за Пирот и Димитровград няма да преминават през Сичево дефиле.
Очаква се след пускането на пътя да бъдат направени дребни довършителни работи.
Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10, а с откриването на новия участък приключва изграждането на автомагистралния път от Белград до българската граница.

На територията на България Коридор №10 продължава чрез основната пътна артерия I-8, която включва изграждащите се участъци – от пункта „Калотина“ до Драгоман - 14,5 км, и от Драгоман до Сливница -  16,98 км. Предвижда се строителните дейности да завършат в края на 2021 година.

Прочетете още