Пулмолог: Неглижират се пациенти с белодробен рак заради сходство в симптомите с COVID

Тъй като психозата в момента е много тежка и всичко е коронавирус, без да искат лекарите неглижират белодробния карцином и той след време ще направи един доста голям бум, казва пред Дарик проф. Димитър Костадинов

Шест от симптомите на коронавируса се припокриват с тези на рак на белия дроб. Тъй като психозата в момента е много тежка и всичко е коронавирус, голяма част от клиниките са блокирани заради него, без да искат лекарите неглижират белодробния карцином и той след време ще направи един доста голям бум, наред с кардиологичните и ендокринологичните заболявания.

Това заяви пред Дарик един от най-добрите специалисти по белодробни болести в България проф. Димитър Костадинов. Той допълни, че българинът трябва осъзнае, че трябва да отиде на профилактичен преглед дори и при дребни за него симптоми. „Не може шест месеца да нямаш глас и да твърдиш, че така си говориш,” категоричен е проф. Костадинов в предаването „Най-добрите лекари.”

Здравни експерти спорят за употребата на определени лекарства срещу Ковид-19

България вече четвърта поредна година е на първо място в Европа по тютюнопушене. Дори младите момичета, които са на 15-годишна възраст, са водещи в класацията в Европа, а младежите на тази възраст са на второ място след хърватите. Тоест, ние имаме едно подрастващо поколение, което злоупотребява с цигари и това не води до добри резултати,” каза проф. Костадинов.

За съжаление в момента в тези епидемични условия е трудно да се определи дали част от симптомите са водещи за коронавируса или за белодробен карцином. Така, без да искаме, ние отлагаме диагностицирането на пациентите с туморни заболявания. Шест от тези симптоми се припокриват и тъй като минаха 6 месеца, след още 3 месеца може да се окаже, че пациентите с рак на белия дроб не могат да бъдат излекувани окончателно. Посоката е винаги – корона, корона, корона... Пациентите се лекуват, за момента част от тези симптоми се стабилизират и пропускаме други важни заболявания. Психозата е много тежка, всичко е корона, редица клиники, които работят с тези пациенти, са блокирани само с хора с коронавирус. Така, без да искаме, ние неглижираме този проблем, който, както и кардиологичните и ендокринологичните, след известно време ще направи един доста голям бум,” категоричен е проф. Димитър Костадинов.

Лекари срещу маските в училище

Той описа припокриващите се симптоми – суха кашлица, задух, тежест в гърдите и температура, обща слабост, промяна на гласа или промяна във вкусовите качества.

Трябва да се справим с тази епидемия, затова – чист въздух, слънце, отказ от цигари и по възможност – здравословно хранене,” завърши специалистът.

Цялото интервю чуйте в аудиофайла:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още