Проверяват нови 102 контейнера с боклук от Италия

| България, Варна

Проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на  пристанище Варна-запад, започна днес Районната прокуратура в морската столица. В огледа участват също разследващи полицаи и представители на ДАНС, на митническите власти и РИОСВ.

Откриха още боклук от Италия в монтанско

Новите 40-футови контейнери са установени в хода на разследването по образуваното досъдебно производство на 16 януари за други 25 контейнера с отпадъци. Изпращачът отново е фирмата „Дентиче пантелоне“  от град Салерно. Същият е и получателят на товара – регистрираната в София фирма „Блацион“ ООД.

Огледът, който започна днес, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите. Товарът е манифестиран като пластмаса и каучук.

Новите контейнери са с режим на временно съхранение до 90 дни, който е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач „Maersk“ за 28 от тях.

Проверяваните отпадъци във Варна и Бургас трябвало да стигнат до ТЕЦ "Бобовдол"

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна,  представители на РИОСВ, митница и МВР се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Тогава беше установено също, че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Чудесата на Нено Димов

Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в изпълнение на  разпореждане на главния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев. След разпореждането административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна определи надзорен прокурор, който  оказва методическа помощ и следи за срочното и качественото изпълнение на разследването.

Представителят на Апелативната прокуратура във Варна днес също участва в огледа на новите контейнери.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още