Проучване: В последните 30 години българите все повече одобряват разделението на бедни и богати

Реабилитирането на солидарността като ценност и икономически инструмент е въпросът, върху който трябва да помислят младите хора у нас 30 години след началото на Прехода. Такава теза представи днес урбанистът и преподавател в Класическата гиманзия Радослав Илиев на кръгла маса, организирана от Галъп Интернешънъл и института „Иван Хаджийски“.

На събитието бяха обсъдени различни визии за развитие на страната ни, пречупени през гледната точка на млади изследователи.

Според статистически данни на Галъп Интернешънъл, събирани в последните 30 години, българите все повече одобряват разделението на бедни и богати, разбирано като характеристика на пазарната икономика, но ако разликата в доходите не надминава 3 пъти. И въпреки че някои от обществените ни нагласи търпят известно развитие, по отношение на други оставаме все така консервативни, както в годините непосредствено след падането на комунизма. За една от тях говори днес Радослав Улиев, който работи в областта на градската средаа и е преподавател по култура в класическата гимназия в София:

"Когато човек започне да говори за солидарност, за граждански сдружения и социална отговорност, а не само за личния успех, това е девалвирало по линия на това, че звучи ляво, а лявото в годините на прехода се схваща много политически. А това е ужасно за младите. Млади без солидарност звучи като антилопа в стадо на лъвове," добави Илиев.

Равномерното икономическо развитие на регионите, активността, диалога и мотивацията бяха част от другите теми, обсъдени на крглата маса.  

Прочетете още