Протест на прокуратурата отложи делото за отстраняване на кмета на Септември

Присъединяването на Районната прокуратура към делото, заведено срещу отказа на Общинската избирателна комисия в Септември да отстрани от поста кмета на града Марин Рачев наложи днешното заседание да приключи за минути и с отлагане. Протестът на държавното обвинение, получен едва тази сутрин в Административния съд, бе връчен на страните по спора и им бе даден срок да се запознаят със съдържанието му.

Самият Марин Рачев не се яви в съдебната зала. Очаквано не се състоя и протестът на кметовете от селата в Септемврийска община, които се канеха да дойдат за подкрепа на градоначалника пред Административния съд. Въпреки това около сградата бе осигурена полицейска охрана.

За оспорващите решението на Общинската избирателна комисия се яви адвокат Николай Баташки, а ответната страна бе представлявана от председателя на комисията адвокат Мануел Манчев и колегата му Стефан Томов от Адвокатска колегия – Варна.

Припомняме, че в началото на януари Върховният административен съд се произнесе с окончателно решение, че кметът на Септември е бил в конфликт на интереси, внасяйки в Общинския съвет предложение в полза на фирма на собствената си майка Спаска Рачева. Общинската избирателна комисия обаче отхвърли внесените три искания за отстраняване от поста с мотива, че нарушението е от предишния мандат.

Вече извън залата адвокатът на опонентите му Николай Баташки заяви, че ще отстояват докрай позицията си. 

Окончателно решениие по казуса, дори да има обжалване пред Върховния административен съд, се очаква около 8 март – тогава изтичат предвидените по закон срокове.

Председателят на Общинската избирателна комисия Мауел Манчев пък първо отказа да отговаря на журналистически въпроси, после все пак отвърна, но с по половин изречение, недаващо никаква информация.

Следващото заседание по казуса е насрочено за 20 януари.

Прочетете още