Пролетта ще ни гостува в последната седмица на февруари

До края на февруари синоптичните модели чертаят спокойно и топло време на Балканите

test

Студът отстъпва. Ще се оттегли на заслужен отдих далеч на север и през другата седмица на негово място ще се настани пролетта. Но преди това Малък Сечко ще се опита да ни сплаши - в събота, 20-ти февруари.

В събота около обед от север над страната ще нахлува по-студен въздух, вятърът ще се усили, ще има превалявания от дъжд и сняг - сняг главно в Северна България, Предбалкана и планините, а дъжд в южните равнинни райони. Влошаването на времето ще е главно в събота и в нощта срещу неделя, като валежите ще вървят от север на юг и до неделя на обед ще спрат навсякъде. 

От понеделник до края на следващата седмица, а вероятно и в първите три дни на март, времето ще спокойно, с повишаващи се дневни температури, особено в низините на Южна и Северна България. 

Снегът ще се стопи навсякъде, ще започне да се топи и в планинските райони до 1000 метра надморска височина, дори и по-високо, тъй като дневните температури ще се повишават и от средата на следващата седмица на много места те ще надхвърлят 15, 18 градуса през деня. Това са пролетни температури, не е изключено в отделни дни термометрите да показват и 20 градуса.

Това са хубави новини особено след студеното време от последната седмица, когато се намръзнахме, а и на запад видяхме доста сняг. Зимата отстъпва сериозно, но в никакъв случай не казваме, че си е тръгнала окончателно, тъй като е възможно в първата десетдневка на март, след четвърти, пети март, да имаме ново застудяване.

През следващата седмица Средиземно море ще е спокойно, няма да ни праща циклони, атмосферното нялагане над Балканите ще е високо, а това е рецепта за сухо и спокойно време.

Хубавото и топло време ще се разположи и над Западна и Централна Европа, особено във Франция температурите ще са пролетни, но не само там. В Германия, Полша, Унгария, Чехия, Румъния също очакват пролетна вълна след студените изстъпления от последните 10 дни.

"Звярът от изток" се прибира в бърлогата, а тя е зад Урал, макар че в Европейска Русия остава студено в следващите дни, но после и там ще се усети сериозно затопляне и в Москва температурите ще се повишат от минус 20 до нула, един градус.

Звярът от изток захапва Балканите

Американците също се готвят да си отдъхнат от ледения период, който скова най-вече южните щати и остави милиони без ток и отопление заради предоверяването на възобновяемите енергийни източници. Липсата на базови мощности и тяхното затваряне - тецове на въглища, а и атомни централи, води до подобен хаос, когато зимата избухва с подобен рекорден студ. 

Студът в Тексас: Замръзналите вятърни турбини ли са причината за спирането на тока?

Тази зима на много места в северното полукълбо бяха измерени рекордно ниски температури, неизмервани в последните години, а на места и от десетилетия.

Това показва, че трябва да бъдем готови за всякакви изненади и няма гаранция, че повишаващите се приземни температури ще ни спасяват от подобни остри и бързи студени вълни. Климатът е изключително сложна система, в която действат огромен брой фактори, някои недобре изучени и взаимовръзките са толкова сложни, че всяка прогноза за бъдещ период е просто игра на лотария. 

Тази зима бе ярък пример за това, че нещата са доста по-сложни от простата схема - повече въглероден диоксид - по-виски температури - по-малко студ и сняг.

Синоптичната комися коментира и разни идеи за ограничаване на движението с лични автомобили в Берлин, но и у нас, при по-сериозни замърсявания на въздуха. Комисията отправя градивна критика към залитането да се спират всички тецове и други базови мощности, защото това е бърза рецепта за по-скъп ток и дори за режим на тока, справка - Тексас, САЩ.

Без електричесто и без вода жителите на Тексас се борят със студа

Натискът да спрем да ползваме автомобили с вътрешно горене се засилва, за добро или лошо. Цената на петролът се люшка около 63 долара за барел, да видим накъде ще поеме.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още