Пролетта през ноември продължава още десетина дни

Над Балканите се запазва преносът на по-топли въздушни маси от Средиземно море, не се очакват съществени валежи, сняг на хоризонта не се вижда

test

Пролет през ноември. Горе-долу така стоят нещата в последните дни. Да не вземат да се излъжат дърветат и да покарат нови листа, преди да са паднали старите. Е, това разбира се, няма как да стане, но наистина октомври и по-голямата част от ноември са необичайно топли.

До този извод стига Синоптичната комисия на редовното си петъчно заседание. Атмосферната циркулация над Европа продължава да е такава, че на запад е по-студено, а на изток, включително и далеч на север над Европейска Русия е доста по-топло от обичайното за сезона. През следващата седмица дълбок средиземноморски циклон ще се образува западно от Италия и ще оказва влияние на времето над континента.

В Западна Еворпа ще е сравнително студено с превалявания от дъжд, а в Алпите и от сняг, а на изток ще е топло - почти без валежи.

У нас остава топло, с превалявания в неделя и след това в средата и края на следващата седмица. Ще е с разкъсана облачност, със слънчеви часове и дневни температури в низините на Южна България и северно от планините до 20, 24 градуса.

По високите западни полета ще е малко по-хладно, но значително по-топло от обичайното.

Сутрин температурите ще са над нулата и за момента, поне до 20 ноември, не се очертава сериозно застудяване. В последната десетдневка на месеца температурите ще се понижат, но няма яснота в каква степен ще се случи това.

Дори в планините остава сравнително топло и във височина преносът на по-топъл въздух ще продължи.

Това развитие на времето не бива да се бърка с промените в климата или глобалното затопляне. По-топлата есен в страната е в резултат на специфичната атмосферна циркулация над Северния Атлантик, Европа и Европейска Русия през тази есен. Ако циркулацията се промени, зимата може да настъпи бързо.

През следващата седмица над западните райони на страната ще е с повече облаци, в отделните дни с превалявания, но не се очакват съществени валежи. По-сухата и топла есен все още продължава.

Трябва да се следи внимателно поведението и развитието на доста дълбок циклон, който се очаква да се формира над западните части на Средиземно море, тъй като той ще определя времето у нас през цялата следваща седмица.

В по-далечна перспектива, около 18 - 19 ноември е възможно да има повече валежи, но е рано да се твърди това със сигурност.

Прочетете още