Прокурори и полиция проверяват фирма за замърсяването на Марица

Окръжната прокуратура в Пазарджик, полицията и екоексперти влязоха на проверка в местна фирма, за която се смята, че е причинила тежкото замърсяване на река Марица тази сутрин и масовото измиране на риба от село Огняново до района след град Стамболийски. Служители на реда са изпратени да охраняват и засегнатия участък от реката. Целта е да не се допусне хора да вземат от избрелите риби и да се отровят.

Мъртва риба изплува от Марица край Стамболийски

Акцията се провежда и в Пловдивско, като в нея са включени експерти от РИОСВ в двете области, на Басейнова дирекция, на Българската агенция по безопасност на храните. Взети са проби за изследване, но резултатите от тях не са готови.

В Пазарджишко са проверени общо 4 предприятия, съобщи окръжният прокурор Васил Малинов. Той очаква резултатите от назначените експертизи да са готови до една седмица.

Прокуратурата: Рибата в Марица може да е опасна за здравето

Съмненията падат върху една от фирмите, но прокурорът категорично отказа да посочи коя.

Замърсената вода се е вляла в Марица от река Пишманка, обясни директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев. При проверките си експертите са установили излив на промишлени води от колектор на фирмата, която е обект на разследване.

Гешев също отказа да цитира името на предприятието, преди да са излезли резултатите от изследванията.

По-рано днес изтече информация в медии, че замърсяването идва от пазарджишката база на фирма „Екоинвест“, занимаваща се с преработване на отпадъци от пластмаси и дърво и производство на гранули и пелети. На въпроса дали е така директорът на РИОСВ отговори само, че това е едно от проверяваните предприятия.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още