Прокуратурата разследва документна измама по европроект за спасяване на манастира "Св. Георги" край Пловдив

Окръжна прокуратура Пловдив образува досъдебно производство за документна измама, свързана с евросредства по проект за възстановяване на манастира „Св. Георги“ край село Белащица.

Досъдебното производство е образувано след разследване на Икономическа полиция. Има събрани достатъчно доказателства за документна измама, във връзка с усвояване на евросредства за ремонт на сградата на манастира. Повече от три месеца са били необходими за установяване на обстоятелствата, свързани с договор за безвъзмездно финансиране по програмата за развитие на селските райони. Одобреният проект е на стойност  близо 620 000 лв. по подмярка „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата."  Договорът с ДФ „Земеделие“ е подписан през юни 2018 г.

Тъй като възстановяването на сградата на манастира е трябвало да приключи в началото на юни 2020 г.,  още през януари кметът на село Белащица Костадин Николов сигнализира областния управител на Пловдив Дани Каназирева, че договорът не се изпълнява.

Писмото му е във връзка с честване на 1000-годишнината от основаването на духовната обител. От областната администрация потвърдиха официално пред Дарик радио, че имат информация за критичното състояние на сградата, както и че не са извършвани ремонтни дейности на обекта, въпреки спечелената обществена поръчка. Още през февруари Каназирева информира изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и изисква информация от финансиращата организация. Четири дни след това е извършена проверка на място от служителите на дирекция „Противодействие на измамите“ към фонда. 

Те констатират, че възстановителни дейности по сградата на манастира, която е и паметник на културата, не са започнали. На база на този доклад от ДФ „Земеделие“ сезират първо Върховна касационна прокуратура.

Документите от всички институции, за установяване на обстоятелствата по случая, бяха предоставени на Дарик радио по Закон за достъп до обществена информация, със съдействието на адвокат Кирил Терзийски. 

Съгласно устава на Българската православна църква, манастирът се управлява и стопанисва от Епархийския съвет, чийто председател е Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. Той подписва окончателно и всички документи. За имотите на митрополията отговаря протосингел Тодор Хаджиев, който твърди, че оповестяването на всяка информация по случая, ще е в ущърб на "доброто дело" за спасяване на манастира и не желае да коментира официално.

Образуваното наказателно производство е по чл. 248а, ал.2 от НК за представяне на неверни сведения пред фонда, във връзка с проект, който се финансира със средства от Европейския съюз. За това престъпление законът предвижда до 3 години затвор и глоба до 5000 лв.

Прочетете още