Прокуратурата ръководи специализирана полицейска операция в Айдемир

| България, Добрич | dnews

Под ръководството на Окръжната прокуратура в Силистра рано тази сутрин е започнала специализирана полицейска операция в силистренското село Айдемир. Тя се провежда по разпореждане на главния прокурор за противодействие на битовата престъпност, както и за намаляване на пътнотранспортния травматизъм, съобщава пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна.

Рано сутринта в село Айдемир са били изградени контролно-пропускателни пунктове от служители на ОД на МВР в Силистра на входовете и изходите на селото, както и на околовръстния път.

Проверяват се хора и моторни превозни средства с цел активен контрол на поведението на водачите. Следи се дали те управляват автомобили след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и дали са правоспособни. Проверява се също и за задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, технически изправни ли са автомобилите, имат ли водачите наложени и неплатени глоби и др.

Издирват се и лица, срещу които се водят по повече от две досъдебни производства или са обявени на общодържавно издирване.

При проведената на 14 февруари   операция са  установени шестима водачи, които управлявали МПС  след употреба на алкохол. Показанията на трима от тях са отчели 2,37, 2,11 и 1,88 промила алкохол. Срещу тези шофьори са образувани досъдебни производства.

Един от проверените тогава водачи е отказал да бъде тестван за алкохол с дрегер, както и да даде кръвна проба, след което автомобилът му е бил служебно дерегистриран от отчет.

Прочетете още