Прокуратурата привлече като обвиняем лихваря от Аджисан махала

| България, Пловдив | dnews

Окръжната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 49-годишния лихвар от Аджисан махала Стефан Асенов – по прякор Мендуто, за неправомерно отпускане на заеми в размер на 1 млн. лева срещу лихва, укриване на данъци, пране на пари и предоставяне на помещения за проституция.

Съучастници в част от деянията са брат му и жената, с която Мендуто живее на съпружески начала.

Припомням, че 9 души от кръга на Стефан Асенов бяха арестувани при мащабна акция на полицията и прокуратурата.

Установено е, че незаконните дейности на лихваря са подпомагани и от държавни служители от различни институции. Фамилията му е притежавала 200 луксозни автомобила. Към този момент обаче на тяхно име се водят само 50, като 15 от тях са открити и иззети. При обиските в дома му са намерени 100 000  лева и килограм и половина злато.  Основната част от парите му са в банка в друга държава.

В хотела, стопанисван от Менду и брат му, са заловени  и 7 от проститутките им.

Разпитани са над 60 свидетели, общо на 7 адреса са извършени претърсвания и изземвания. По делото продължават и в момента активните процесуално-следствени действия.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като след негова преценка предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които тримата са обвинени, е от 3 г. до 12 г. „лишаване от свобода“ и глоба от 20 000 лева до 200 000 лева.

Прочетете още