Прокуратурата не откри нарушение по случая с терасата на Пламен Георгиев

Главният прокурор Сотир Цацаров, който е кандидат за поста на Георгиев, лично разпореди проверката преди повече от половин година

Без неудобни въпроси и вяло премина изслушването на двамата кандидати за председател на Антикорупционната комисия. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров и депутатът от "Воля" Симеон Найденов представиха в парламента концепциите си за управление на КПКОНПИ.

По време на изслушването стана ясно, че проверката на превърналата се в нарицателно тераса на предишния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев е приключила. Припомняме, че именно въпросната тераса от 180 кв.м., която Георгиев не беше декларирал, стана повод той да се раздели с поста, за който сега се бори Цацаров.
 

Цацаров обеща „равен достъп до информация“ на всички медии

Случаят с терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев бе началото на т.нар. скандал „Апартаментгейт” с имоти на представители на властта, някои от които се разделиха с постовете си. До момента от прокуратурата категорично отказваха да съобщят дали проверките по случая са приключили и дали ще доведат до образуването на наказателни производства.

Цацаров събра необходимите гласове за шеф на Антикорупционната комисия

В тази връзка по време на изслушването в парламента днес на Сотир Цацаров задочно бе отправен въпрос от една от неправителствените организации в съдебния сектор. Изненадващо той отговори, че проверката е приключила и резултатите са публично достояние:

"Проверка бе образувана и тя бе образувана по лично мое разпореждане. Проверката бе възложена на Националната агенция по приходите. След надлежна проверка по реда на ДОПК (Данъчно-осигурителен процесуален кодекс) Националната агенция по приходите не откри каквито и да е нарушения. Това е информацията и тя е публично известна."

В крайна сметка стана ясно, че разследване срещу Пламен Георгиев, който подаде оставка през лятото на тази година и малко по-късно бе назначен за консул на България във Валенсия, няма да има.

Иначе пред депутатите днес Цацаров обеща публичност, подобряване на отчетността и оптимизиране на администрацията на КПКОНПИ, ако бъде избран да оглави комисията. По време на изслушването на двамата кандидати не стана дума за липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта, който е основният проблем на прокуратурата, Антикорупционната комисия, както и основна критика на Съвета на Европа към страната ни. 

За сметка на това обаче депутатите избраха да задават общи въпроси към двамата кандидати като смятат ли, че биха могли да довършат мандата си на поста, ако го заемат. На това Симеон Найденов отговори така:

"Аз дали мога да гарантирам, че ще изкарам мандата до края, това не мога да кажа, Всевишния може би знае. Ако съм жив и здрав, аз ще се постарая да го изкарам и ще мога да го изкарам няма причини да не мога да го изкарам. Господин Недялков искам да ви кажа, че един мандат не е достатъчен да се справи или да намали корупцията в България. Може би няколко мандата няма да са достатъчни."

Прочетете още