Прокуратурата да потърси корупцията в МС, призова президентът

Прокуратурата да потърси корупцията в Министерския съвет, където се разпределя и харчи държавният бюджет.  За това призова президентът Румен Радев и допълни, че очаква от главния прокурор много повече в борбата с простепността и корупцията. Държавният глава видя координирани действия между премиера Бойко Боросов и главния прокурор Иван Гешев. 

По повод разпространените от прокуратурата СРС записи на телефонни разговори с негово участие,  Радев каза, че проблемът не е в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата,  в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, което рефлектира върху устоите на демокрацията и правата на обикновените граждани.

„Тепърва ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важен, според мен, това е връзката премиер и главен прокурор. Всички знаете кой всъщност подслушва и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко на Министерски съвет, по закон, и функционално - директорът на министър-председателя. Въпросът е - знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработвот президента и то в грубо нарушение на закона. И, ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението. А, ако не го е знаел - това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби. Как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби и органи проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта? Проспаха това, че плащаме самолети четвърто поколение по-скъпо от самолети пето поколение“, заяви държавният глава пред медиите след срещата си със студенти в Лесотехническия университет.

Прокуратурата пусна СРС-та с участието на президента (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев призова главния прокурор Иван Гешев да търси престъпността и корупцията там, където е хранителната й среда, а имено, където се разпределя бюджетът на държавата.

Иванчева и Петрова се съмняват, че са подслушвани незаконно

„Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет. Харчат се милиарди без обществени поръчки и ние даже не знаем на кого се раздават парите. Така че, аз очаквам много повече от главния прокурор. Не само тази борба, която се води вече по много фронтове, но очаквам той да обърне внимание на тези сигнали, които стоят в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава сериозни поводи за самосезиране - като започнем от санирането и оградите по границата, през хазарта, боклуците, „апартаментгейт“, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти.“

Борисов за сваленото от президента доверие: Той не ни е избирал

Според Румен Радев покрай борбата с контрабандата премиерът постепенно си е присвоил правото да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС.

 Покрай това преборване на контрабандата дали не се преборват и неудобните, попита чрез медиите президентът.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още