Прохлада и превалявания до края на май

През следващите 7 - 10 дни ще има условия за следобедни превалявания

test

Синоптичната комисия започва своя анализ на времето, като отскача на хиляди километри от България и започва да анализира циклона Амфан, който връхлетя Индия и Бангладеш, тропически ураган, най-мощния за последните двайсетина години в Бенгалския залив. Този циклон нанесе щети и взе много жертви и в двете държави, но това там се случва и не е прецедент, през годините в този район подобни стихийни бедствия са взимали многобройни жертви.

И у нас атмосферата в последните дни не бе никак спокойна. Както казахме на предишното заседание във вторник, силни гръмотевични бури удариха Северозападна и Югозападна България, падна град, но този път се разминахме със сравнително малко щети. 

Лятото е пред нас и можем да очакваме още изненади.

Синоптичаната комисия обобщава най-важното от прогностичните модели, а то е - чака ни период с по-ниски максимални температури и период с ежедневни первалявания в следобедните часове.

Нищо изненадващо, типично майско време. Този период на по-хладни дни с превалявания ще се задържи чак до края на месец май, като в различните дни от следващата седмица интензивността на тези процеси ще е различно, но вероятно ще имаме валежи всеки ден следобед. По-активни ще са тези процеси над планинските райони и това също е нормално.

По-малко превалявания се очакват в събота 23 май, но в неделя, 24 май, вторият почивен ден, още по обяд ще започнат изненадите.

От северозапад ще прониква по-пладен въздух и първоначално над северозападните райони, а по-късно и на други места в страната, сообено в планините,  ще се развива куписто дъждовна облачност и ще има краткотрайни, на места интензивни валежи придружени от гръмотевици, възможни са и градушки. Лошото време ще се придвижва на изток и югоизток и ще отминава в течение на деня.

В понеделник и до края на следващата седмица, времето остава нестабилно с условия за следобедни превалявания.

По-високи температури ще видим в началото на месец юни, когато вече термометрите ще показват темепарутиро около и над 30 градуса в равнинните райони на страната.

В следващите няколко дин, температури у нас, това е любопитен елеминт, ще бъдат по-ниски от температурите в големи райони на Сибир, отвъд Урал, където ще се наблюдава съществено затопляне, а над Казахстан ще е горещо лято с температури над 32 ,33 градуса, което не е характерно за края на май.

Високи температури - над 40 градуса се очакват в Северна Индия и района на Делхи, в Ирак и района на Багдад, както и в Саудитска Арабия. На юг в пустинята Сахара също термометрите ще показват над 40 градуса.

Над големи райони на Европа, включително Балканите,  ще е по-хладно от обичайното, заради пренос на по-студен въздух от Северния Атлантик.

Прочетете още