Проф. Сербезова: Информацията за ваксините не се предоставя на обществото в достъпен вид

По думите й в 36 държави фармацевтите участват във ваксинирането, което може да се случва и в аптеките

Информацията за ваксините не се предоставя на обществото в достъпен вид. В листовките за пациента на одобрените за употреба ваксини има доста специализирани изрази на висок професионален стил. Когато имаме избор между няколко ваксини, е необходимо да се направи сравнение между тях и да се говори за това как безопасно да се прилагат.

Мнението изрази пред Дарик председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

По думите й в 36 държави фармацевтите участват във ваксинирането, което може да се случва и в аптеките. Според проф. Сербезова фармацевтите са една възможност да се повишава и имунизационното покритие, и информираността на хората за ваксините.

Аз лично смятам, че и регулаторните органи, и медицинските специалисти сме длъжници на обществото, защото информацията, която се предоставя за ваксините, не считам, че се предоставя в достъпен вид. Въпреки старанието да се използва един по-достъпен вид, вътре в листовките има по-специализирани изрази на висок професионален стил. Смятам също, че когато имаме избор между няколко ваксини, в момента две са разрешените, може би е необходимо да се направи едно сравнение между отделните ваксини, да се говори за това как безопасно да се прилагат.”

Това не сме го измислили ние, пише го във всички учебници по комуникация, във всички материали за успешна ваксинационна кампания – ако обясняваме по-достъпно на хората, преди да се вземе дадено решение, смятам, че обществото ще бъде по-приобщено към тази кампания за ваксиниране и ще има по-малко въпроси, които да си задава. Когато не разбираме определена информация, ние много често можем да стигнем по грешните пътеки до грешното място. И степента на прозрачност трябва да бъде много голяма – в това отношение имаме да се поучим от европейски държави, които са много по-напред от нас,” допълни проф. Сербезова.

Прочетете още