Проф. Радка Аргирова: Не трябва всички хора да бъдат подлагани на PCR тест

Доста хора, които имат симптоми, не се изследват за коронавирус, коментира вирусологът

Лятото идваха да се изследват хора, които пътуват, сега вече идват хора със симптоми. Доста хора обаче, които имат симптоми, не се изследват за коронавирус, коментира вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНТ.

Затварянето на училища — новият поколенченски геноцид срещу децата

По думите ѝ от 20-ина дни всеки четвърти тестван е с коронавирус. „Увеличи се много броят на лабораториите, при отчитането на PCR има много строги правила, място за съмнение няма там. Съмнения може да се появят, ако тестът не е взет правилно. До 3 ч. е общото време за излизане на резултатите от PCR тест. Тези проби се пускат в специална машина, там трябва да са няколко, има и контроли“, обясни проф. Радка Аргирова.

Според нея не трябва всички хора да бъдат подлагани на PCR тест, а трябва да се ползва антигенен тест, особено в случаите, когато тестваният влиза в болница за операция.

Работи се и в насока екипите за спешна помощ да могат да извършват такива тестове, като резултатите от тях излизат след 20-ина минути. Проф. Аргирова обясни, че коронавирусите идват от различни животни и нямат нищо общо с лабораторен произход.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още