Генерал Мутафчийски: Задава се епидемия с невиждана ярост в човешката история

Генералът поиска правителството да въведе по-строги мерки в борбата срещу коронавируса. По думите му трябва да останат да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките и държавните институции

Чуйте цялото изказване на председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски

В България трябва да останат да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките и държавните институции. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки икономическия ефект. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света и то за уязвима част като възрастни хора и хората с хронични заболявания. Децата са пощадени, коментира той.

По думите му обаче наложените мерки за борба с коронавируса у нас, и в последното денонощие доуточняването им, не дават задоволителен разултат.

А ние трябва да бъдем извънредно отговорни, защото се задава епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история, коментира ген. Мутафчийски и обяви, че ще предложи на Министерския съвет да се въведат възможно най-твърди мерки.

Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Предстои ни да се сблъскаме със загуби на животи“, подчерта той и допълни, че фокусът на всичко, което се прави, е върху това да се намали яростта на това, което идва към нас. „За да може и здравната ни система да оцелее.“

***

Ето и цялото изказване на председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски:

Уважаеми дами и господа,

Всички знаете, че след забележителен политически консенсус, в България беше наложено извънредно положение във връзка с коронавирус-пандемията. В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус-инфектирани. Само за последните часове бройката се увеличи на 10 случая за деня.

Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с 30 % увеличихме броя на заболявания за един ден. В последните часове в такива големи и знакови държави в Европа, като Германия, заболелите се увеличиха с 50%. Огромен брой новозаболели!

Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тези мерки. Всъщност въпросът е за физическото оцеляване на населението. И то в една особено чувствителна и беззащитна част от българското население, каквито са възрастните хора, хората с хронични заболявания и с други придружаващи заболявания.

Слава Богу децата ни са пощадени! Ние сме особено чувствителни към нашите деца. Но бих казал, че не по-малко чувствителни сме към нашите родители и към нашите баби и дядовци, и към всички възрастни хора. Наложените мерки и в последното денонощие доуточнявани, като че ли не дават задоволителен резултат.

Ще споделя мои лични впечатления. Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никакви смущения. Може би това е добре, че нашата нация има кураж. Но не бива в никакъв случай да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост до сега в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, към нашите близки, към нашите възрастни родители, към нашите приятели, към нашите колеги.

Впечатленията ми са, че изпаднахме в дребнотемие след обявяването на мерките. Измести се фокусът на вниманието в такива теми от рода на: дали фризьорските салони ще работят или магазина за пирони?! Това показва, че най-вероятно не сме узрели още и не знаем какво ни предстои!

Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически! Ще се загубят човешки животи и то на тези, които много обичаме, тези, които са ни дали живота, тези, които са ни отгледали, тези, които са треперели за нас, когато сме били малки и са ни гледали как израстваме, тези, които се гордеят с нашите успехи! Ние не бива да ги разочароваме с нашето безхаберие!

Уважаеми дами и господа, с цялата отговорност стоя пред Вас и ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем: това са магазините за хранителни стоки, това са аптеките. И моля ви, не ме питайте за фризьорския салон! Защото това ще значи, че вие изобщо не сте разбрали за какво става въпрос!

Цял ден получавам обаждания: какво ще стане с фитнес залата ми, какво ще стане с павилиончето за банички?! И аз им отговарям: Опитайте се да спасите Вашите възрастни родители, опитайте се да спасите Вашите баби и дядовци. Вашето магазинче ще оцелее, след като отмине тази буря, но да си дадем шанс да отмине с по-малко загуби. Фокусът на всичко това, което се прави, на мерките, които се взимат е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, за да може и здравната ни система да оцелее, да поеме всички нуждаещи се, да не се налага да правим тежки избори: кой ще умре и кой ще живее, защото нямаме апарати; да не правим избори кой ще ни лекува!

Гледах покъртителни картини от болниците в Италия, в Китай, където колегите се намират на края на силите си, където се разболяват, където умират, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският салон работи.

Осъзнавам цялата си отговорност, след като казвам това. Знаете ли колко трудно ми беше да изляза сега тук, защото знам колко въпроси ще възбуди това. И какви бури от емоции ще има. Надявам се да съм ги предизвикал. Защото по този начин вие няма да излезете утре!

Имаше един много интересен шарж с моята снимка. „Отива ме на купон. Не, не отивате”.

Не е време за купон!

***

Чуйте цялата реч в прикачения звуков файл

Нови четири случая на Covid-19 у нас

По-рано днес стана ясно, че общият брой на заразените с коронавирус у нас вече е 41 души. Сред тях са и двамата починали в „Пирогов“ мъж и жена. 

Вирусът уби втори българин

Ето и препоръките на Здравното министерство що се отнася до това какво е важно да знаете и правите по отношение на COVID-19 

Спазвайте висока лична хигиена - мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.

Избягвайте контакт с болни хора.

Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.

Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.

Не се презапасявайте с храна и лекарства.

Търсете информация от компетентните институции.

Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.

Прочетете и: 

Близост по време на коронавирус

Крехката цивилизация

Всичко най-актуално по темата за коронавируса ТУК

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още