Проф. Кантарджиев: Отложете планувани пътувания за лятото, когато няма коронавируси!

Той призова още българите да не крият симптоми след пътувания

Хигиена на ръцете, използването на тоалетни кърпички или кърпи с вода и спирт в домашна среда, да се избягва излишното събиране на много хора на едно място, както и да се ползват в контакта с респираторно болни – това са част от мерките, които препоръча като превенция срещу опасния коронавирус директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В ефира на Дарик той прогнозира, че на фона на мерките, които прилага Китай може да се очаква до месец да има сериозно редуциране на броя на новите случаи заболели. Проф. Кантарджиев призова още всички лекари и медицински лица да използват пестеливо хирургическите маски, тъй като вече се наблюдава недостиг, заради факта, че техният основен производител е тъкмо Китай.

9 проби на хора със съмнение, които са били в различни райони на Китай, е изследвала тази седмица националната референтна лаборатория на центъра тази седмица – всичките отрицателни за новия коронавирус, съобщи проф. Кантарджиев в ефира на предаването "Реактивно". 

Защо скочи броят на обявените случаи от Китай

Той обясни и резкия скок в броя на обявените вчера нови случаи в Китай. „Китайците вчера казаха, че разширяват критериите – сега всеки, който има двойна бронхопневмония, регистрирана с компютърен томограф, съвременен рентгенов метод, ще го регистрираме. Затова скочи бройката, а не че болните са повече“, посочи Тодор Кантарджиев.

Тенденцията през последната седмица е новите случаи да намаляват, посочи той и прогнозира, че след около месец ще се усети сериозно редуциране на броя на новите заболели в Китай. „Ние специалистите казваме да дойде лятото, защото тогава няма коронавируси, но е добре случаите да намаляват дотогава“, коментира професорът.

И подчерта, че най-големият проблем е вирусът да не се разпространи в бедна държава с лошо здравеопазване, което ще е жестоко за живеещите там.

90 процента от болните развиват заболяването до 5-6 дни след контакта, но преди три дни е открит пациент който развива симптомите 20-тина дни по-късно. По повод мерките в България срещу вируса, проф. Кантарджиев подчерта, че термокамерите на летищата не са достатъчни, ако няма осъзнато съдействие от страна на пътниците. „Ако крие, той рискува собственото си здраве, здравето на семейството си и на още много хора“, напомни експертът.

Той призова хората да не крият нито откъде идват, нито с какви симптоми са като даде за пример наша сънародничка с температура идваща от Европа, която вдигнала скандал на здравните власти на летището, задали й въпрос откъде е пристигнала. Доста по-различно от поведението на живеещите у нас китайци.

Китайците у нас по-дисциплинирани от някои българи

„Китайците са много дисциплиниран народ. Преди 10 дни се върнаха празнувалите китайската нова година в родината си. Самата китайска общност в България се беше организирала, взеха ги от летището в коли и ги закараха в домовете им – две седмици се грижат, снабдяват ги с храна и нужното. Това, ако го правят българите...“, даде пример проф. Кантарджиев.

Той отхвърли теориите за бактериологично оръжие, като напомни че през десетини години някой от коронавирусите мутира като минава през животни. До откриването на ваксина по думите му ефикасно може и вече се прилага в Китай преливане на плазма от излекувани вече пациенти с коронавирус, който по думите на професора бори успешно новопоявили се инфекции като тази.

Вирусът можел да се открие и след месеци в излекувани мъже

В аванс професорът предупреди, че може след месеци да има остатъци от вируса при мъже, които са се излекували от коронавирус. „Обикновено, когато организмът се е очистил от някой вирус, в простатата, в простатния секрет той си стои и ще има заглавия, че сме доказали новия коронавирус при полов контакт. Не, това обикновено не е заразно, както се доказа при еболата“, допълни Тодор Кантарджиев.  

Напомняйки, че тъкмо Китай е на-големия производител на маски, а в момента те там са нужни експертът съобщи, че в момента здравното министерство проверява наличността им в страната. И се обърна към медицинските кадри: „Колеги лекари и хирурзи, моля ви, много внимателно и пестеливо използвайте маските, защото са в недостиг! Всички здравни заведения трябва да имат някакъв резерв“.

Ако маски не достигат, можем да си направим от марля и памук

При липса на маска хората могат да си направят от памук между две марли, обясни професор Кантарджиев и допълни с усмивка: „Който много го е страх, 80 лева струва един противогаз – най-сигурната защита от „чист въздух“, вируси и бактерии!“.

Хигиената - основна превенция

Иначе експертът препоръча хигиена и използването на кърпички, защото още преди пет години е доказано, че ако половината от пациентите се заразяват от грип от пръски от кашляне и кихане, другата половина се заразявали от мръсни ръце и пипайки замърсени с вируси повърхности. Ако нямаме мокри кърпи, в домашни условия можем да ползваме кърпи, навлажнени с вода и спирт.

По възможност той препоръча планиралите пътувания не само в Азия, да ги отложат за по-топлите летни месеци.

Слушайте още по темата в цялото интервю с проф. Тодор Кантарджиев в предаването на Дарик "Реактивно".

Прочетете още