Проф. Кантарджиев: 8 българи са с английския вариант на коронавирус

При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев

Английският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес в Националния център по заразни и паразитни болести", уточни проф. Кантарджиев.

Проф. Сербезова: Информацията за ваксините не се предоставя на обществото в достъпен вид

Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса, каза още той.

Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението.

При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме, обясни проф. Кантарджиев и призова:

"Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват".

Доц. Димов: Заради страха от коронавируса, пациенти с възпаления и тумори забавят лечение

За английския вариант на коронавируса са доказани 4 неща:

Ваксината действа срещу новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус.

Второ, генетичните методи, които са за диагностика, го ловят.

Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29, обясни проф. Кантарджиев.

При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус, убеден е проф. Кантарджиев.

Кантарджиев: До края на лятото очакваме да бъдат ваксинирани 1,5 – 2 млн. българи

Трябва много да се внимава с южноафриканската мутация, защото може ваксината да не я лови. Това не означава по-тежки мерки, а някои от мерките просто трябва да останат, уточни той.

Хората трябва да се научат да слушат авторитетни изказвания на хора, които държат на името си и хора, които представляват някаква институция, категоричен е Кантарджиев, по отношение на това, че има много хора, които не вярват на ваксините.

Големият български проблем е недоверието в институциите, недоверието в науката, недоверието в медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари и от хора, които не са лекари, но бяха специалисти по медицинските въпроси, защото това е в характера на българина, коментира проф. Кантарджиев.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още