Проф. Енчева: България е на последно място по преживяемост при карцином на белия дроб

Една от причините е, че не се прилагат комплексни решения при лечението

Все по-млади са пациентите с карцином на белия дроб. Вече има случаи на пациенти на възраст под 50 години, при които се открива тежкото заболяване. Това заяви в интервю за Дарик проф. Елица Енчева, началник на клиниката по лъчелечение в УМБАЛ "Св. Марина".

Карциномът на белия дроб е едно от най-разпространените онкологични заболявания сред пушачите. Основно се среща при пушачи, но макар и доста по-рядко се наблюдава и при хора, които не са пушили никога, обясни специалистът.

При около 4200 българи годишно се открива карцином на белия дроб, като голям процент от тях се диагностицират при късен стадий на болестта. В световен мащаб ракът на белия дроб засяга годишно около 2 милиона души.

България е на последно в Европа по преживяемост на страдащите от рак на белия дроб. Дължи се на липсата на скрининг и ранна диагностика, на страха на пациентите да се срещнат с лекари и да предприемат някакви мерки. Понякога причина е липсата на вземане на решение за комплексно лечение, т. е. пропускане на един от важните методи, какъвто е лъчелечението. То може да се приложи във всеки един стадий на болестта, отбеляза проф. Енчева.

В клиниката, която тя ръководи, прилагат комплексно лечение на пациенти с тази диагноза и удължават значително живота им. Има случаи на излекувани пациенти с карцином на белия дроб, но когато заболяването е било „хванато” в по-ранен стадий.

Като революционно лечение в момента специалистът определи поддържащата имунотерапия, която е новост за страната ни. При този метод основното изискване е пациентите да са провели едновременно лъчелечение и химиотерапия. Поддържаща имунотерапия продължава около една година и скоро ще се прилага в клиниката по лъчелечение в УМБАЛ "Св. Марина".

Дългогодишните пушачи да си правят поне веднъж рентгенова снимка и да потърсят лекар при поява на симптоми като кашлица, пресипнал глас, загуба на килограми и апетит, кръвохрач, съветва специалистът. 

Целият разговор с проф. Елица Енчева е в прикаченото аудио.

Прочетете още