Проф. Антонов: Вирусът на хепатита е много по-страшен от коронавируса

Всеки четвърти пациент, тествал се в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" за хепатит, се оказвал положителен

test

Вирусът на хепатитите е много по-опасен от коронавируса, всяка година около 5 милиона души умират от цироза, причинена от хепатит B и C. Липсата на масов скрининг в България обаче е проблем, обясни пред Дарик един от най-добрите гастроентеролози проф. Красимир Антонов, който завежда Отделението по вирусни хепатити към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Медикът подчерта, че през последната седмица в болницата са започнали тестове за хепатит по нова, по-чувствителна технология. Оказало се, че всеки четвърти, изледвал се чрез нея, е положителен.

По отношение на борбата ни с коронавируса, проф. Антонов коментира, че това, от което се нуждаем, е още по-масово въвеждане на тестове, тъй като по този показател се нареждаме на едно от последните места, единствено преди Молдова, Украйна и Албания.

Вирусът на хепатита е много по-страшен. Коронавирусът те първа ще си покаже. Там смъртността е около 6%, докато от хроничните хепатити B и C, всяка година умират 5 милиона души от чернодробна цироза, причинена от тях. Тези хора са подложени и на риск да развият рак на черния дроб. Проблемът поне за България тук е липсата на масов скрининг. Ние само се запознаваме с рисковите групи, а на практика не знаем масата от инфектираните българи, които не са от рисковите групи. Затова всеки, ако има кръвопреливане, операция преди 1992 година, нарушаване на целостта на кожата, татуировки, пиърсинг, редно е да се изследва. Не чакайте да се разболеете,” подчерта проф. Антонов.

По отношение на борбата ни с коронавируса проф. Антонов каза, че направихме, което можем.

Това, от което според мен се нуждаем още, е още по-масово въвеждане на скринингови тестове за откриване на симптоматични и асимптоматични хора с коронавирус. В това отношение сме на едно от последните места. След нас са само Молдова, Украйна и Албания. Това не може да не се отрази на прогнозата. Ако знаеш реално инфектираните, ще имаш по-точна прогноза,” добави той.

Спадат активно инфектираните, самото време също ще повлияе благоприятно на инфекцията, но тя няма да изчезне. И когато се съберем наесен от море, планина и чужбина, нашите гости от Англия и Германия по Черноморието също ще донесат малко вирус и е много вероятно тогава пак да имаме проблем. Това обаче всичко е прогноза. Просто трябва да видим.

Цялото интервю чуйте в аудиофайла или вижте във видеото.

Прочетете още