Продажбите на автомобили в Китай спадат с 92% през февруари

500-те най-богати хора в света са загубили общо 139 милиарда долара само в рамките на един ден заради разпространението на коронавируса

| Свят, Бизнес, Любопитно | dnews

Продажбите на автомобили в Китай са спаднали с 92% през първата половина на февруари вследствие на блокирането на градове и предприятия заради коронавируса, съобщава Би Би Си.

Автокъщите останаха затворени, докато купувачите си стояха вкъщи, за да предотвратят разпространението на смъртоносния вирус.

Новият коронавирус удари световната икономика

Продажбите на автомобили в цялата страна спаднаха с 96% още през първата седмица на февруари, или с други думи казано средната дневна стойност на продадени автомобили е едва 811 за период от 7 дни.

 За първите 16 дни от месеца броят на продажбите е 4 909, с 55 000 по-малко от същия месец миналата година, по информация на Гардиан.    

Икономиката на Япония се свива с най-бързите темпове от 2014 г. насам

Представители на Китайската асоциация за леки автомобили заявиха, че се надяват продажбите да нараснат, тъй като в момента много от предприятията се „връщат в играта”.

"През първата седмица на февруари почти нямаше купувачи на автомобили, тъй като повечето хора си стояха у дома", заяви генералният секретар на асоциацията Цуй Донгшу пред Би Би Си.

Епъл предупреждава, че коронавирусът ще засегне производството на айфони

Китайският производител на автомобили Гийли преди проени дни пусна "безконтактна" услуга, която позволява на клиентите да купуват автомобилите си онлайн и те да бъдат доставени директно до домовете им.

Китай е най-големият пазар на автомобили в света, като само за миналата година там са продадени малко над 21 милиона автомобила, според компанията Статиста. След Китай в тази категория се нарежда САЩ.

Коронавирус – всичко, което знаем до момента

Дори преди разпространението на коронавируса продажбите на автомобили в Китай бяха в упадък поради забавящата се икономика и търговското напрежение със САЩ.

Освен че продажбите са се понижили, производството също е сериозно засегнато, като много от най-големите световни производители на автомобили предупреждават за закъснения.

Много автомобилни компании очакваха да се върнат отново към нормалното работно ежедневие в Китай тази седмица. Но дори онези фирми, които вече са отворили някои от обектите си, предупреждават, че ще отнеме повече време от очакваното, за да се върне всичко към нормалното.

Междувременно, 500-те най-богати хора в света са загубили общо 139 милиарда долара само в рамките на един ден заради значителното спадане на индексите на фондовите борси в едни от най-развитите страни, съобщава Блумбърг.

Бернар Арно, изпълнителен директор на компанията LVMH, и основателят на Amazon Джеф Безос оглавиха класацията на загубилите, като всеки от тях отбеляза спад в приходите с повече от 4,8 милиарда долара.

Амансио Ортега, собственик на веригата магазини Зара, отчете загуби в размер на 4 милиарда долара, а богатството на всички останали в топ 10 е намаляло с поне 2,3 милиарда долара.

За повече новини и любопитни материали последвайте страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още