Посрещнаха новите общински съветници с призив за местен референдум

Призив за провеждане на местен референдум бе разпространен сред новите общински съветници по време на първото заседание на местния парламент във Варна. Листовките бяха поставени по местата на местните избраници докато те полагаха клетва, видя репортер на Дарик.

Новите местни управници на Варна се заклеха (СНИМКИ)

Граждани и представители на неправителствени организации призовават съветниците  да упражнят дадените им законови правомощия и да направят предложение за произвеждане на местен референдум, на който гражданите на Варна се произнесат по въпрос, свързан с планираното презастрояване на града. 

Да бъдат запазени завършените квартали, а създаваните нови да се застрояват след изграждането на необходимата инфраструктура, да бъде запазена зелената система на Варна и да се прекрати порочната практика за обезщетяване с общинска земя на собствениците на терени, да бъде извършена ревизия на Общия устройствен план на Варна в посока занижаване на параметрите на застрояване, са исканията на гражданските сдружения.

След набиране на предвидения по закон минимум от общински съветници да се създаде граждански борд, членовете на който активно да подпомагат работата по формулиране, както на въпросите за референдума, така и по провеждането му, се посочва още в разпространения призив. 

Прочетете още