Приеха на второ четене бюджета на НЗОК за догодина

Нови болници и клиники отново няма да имат възможност да сключват договор с НЗОК в рамките на годината

Без сериозни противоречия депутатите приеха парите за здраве на второ четене. Нови болници и клиники отново няма да имат възможност да сключват договор с касата в рамките на календарната година, а общият предвиден бюджет е в размер на 4 млрд. и 700 млн. лв. Най-сериозни дебати предизвика лечението на онкоболни младежи, а от опозицията настояха децата на възраст до 14 години да бъдат облагодетелствани с безплатно лекарствоснабдяване.

С шест милиона лева ще бъдат увеличени средствата в извънболничната помощ, както настояха джипитата и депутатите от Българската социалистическа партия. Основните критики на опозицията бяха свързани с недостатъчното средства за профилактика и с липсата на каквато и да е реформа в закона за новия бюджет.

Най-сериозен дебат обаче предизвика предложението на ГЕРБ онкоболни непълнолетни лица, започнали лечение, да могат да го продължат по същия начин и след навършване на 18-годишна възраст. Проф. Георги Михайлов от БСП определи мярката като сегрегация, а Даниела Дариткова от ГЕРБ - като изключително позитивно предложение.

В крайна сметка предложението бе прието.

От БСП настояха още средствата за лечение на редки болести да се прехвърлят към здравното министерство, а не да са част от ресурса на здравната каса. След края на извънредното заседание, в което парите за здраве бяха приети, ресорният министър Кирил Ананиев изрази удовлетворение от новия бюджет.

"Това е бюджет, който ще работи при стария механизъм на финансиране. Но иначе няма да се откажа от реформите. Големият въпрос за новия модел ще го работим през 2020 година, за да може да влезе в сила през 2021," допълни министърът.

Прочетете още