При възстановяването на Нотр Дам стените на катедралата може да се срутят (снимки)

Екстравагантен проект предвижда на мястото на камбанарията да се изгради плувен басейн с прозрачен под

Според специалисти при възстановяването на Нотр Дам в Париж, съществува риск стените на катедралата да се срутят. При пожара, обхванал храма през април тази година, металното скеле, поставено за реставрацията на камбанарията, се е споило от високата температура. Предстои то да бъде премахнато, за да се отнеме тежестта от покрива на катедралата. Експертите смятат, че скелето държи стените и при премахването му е възможно те да се срутят навътре в храма. Това разказа в ефира на Дарик радио скулпторът Живко Седларски, който от години живее във Франция. В продължение на четири години той е работил и като реставратор на културни паметници, включително готически катедрали. Скулпторът обясни, че за да бъде премахнато от Нотр Дам, споеното метално скеле, което тежи 250 тона, трябва да бъде нарязано. За целта се изгражда второ, паралелно скеле, като до катедралата е поставен най-големият кран в Европа, създаден специално за реставрацията на Нотр Дам.

Архиепископът на Париж отслужи коледна литургия в циркова шатра

Същевременно продължават конкурсите за проекти как да изглежда катедралата след възстановяването й.

Виждал съм около дсетина проекта. Има много красиви, но има и доста есктравагантни. Един от тях предвижда на мястото на камбанарията да бъде изграден плувен басейн с прозрачен под, посочи българският скулптор.

Катедралата в момента не функционира, затворена е и в нея няма да има служби поне още две - три години, посочи още Живко Седларски.

Повече чуйте в прикрепения звуков файл.

Прочетете още