При учение спасяваха пътници от паднал самолет край Сандански

Пожарникари, военни, служители на Гражданската въздухоплавателна администрация, на 24-та Авиационна база-Крумово, на Български червен кръст и на Югозападно държавно предприятие участваха в учение по спасяването на пасажери на паднал край Сандански самолет. Над 120 души показаха как се действа при авиационно произшествие и ликвидират последствията в алпийски условия.

За разиграването на учението беше използван макет на самолет, който представлява умален модел на Ту-134, изработен по конструктивни чертежи, каза пред журналисти директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" инж. Георги Пармаков. Учението започна с подаване на сигнал за инцидент със самолет, пристигане на екипи на пожарната служба, линейки и полиция на място, създаване на координационен щаб и въздушен оглед на местопроизшествието.

Участниците разиграха практически действия по предварителен сценарий. Основната цел на обучението е да се усъвършенства координацията между екипите и координацията между различните структури.

Действията на екипите бяха наблюдавани от заместник-министъра на вътрешните работи - Емил Ганчев, изпълняващия длъжността главен секретар – главен комисар Стоян Темелакиев, областния управител Николай Шушков, директори на различни институции.

Утре учението продължава с анализ на предприетите действия и семинарна част. Организатори на учението са Министерство на транспорта, информационните съобщения и технологиите и Министерство на вътрешните работи, съвместно с Община Сандански.

Прочетете още