Президентски избори в Молдова под погледа на Москва

| Свят

Молдовците ще гласуват в неделя на избори за президент под погледа на Москва, която не крие надеждата си досегашният президент да удържи победа в надпреварата с проевропейските кандидати, на фона на тревогите, свързани с опозиционните движения, разтърсващи постсъветското пространство.

Бившата съветска република с население от 3,5 милиона души, разположена между Румъния и Украйна, през последните години отново и отново бе разтърсвана от политически кризи.

Молдова разследва Васил Божков

Силите, гледащи благоприятно на сближаването с Русия, и привържениците на присъединяването към Европейския съюз, се редуваха във властта, но без да разполагат със стабилно мнозинство.

"Виждаме какво се случва около Молдова и силно се надяваме, че молдовците ще оценят на тези избори усилията на действащия президент за изграждане на отношения с Русия", заяви миналата седмица руският президент Владимир Путин на дискусионен форум в Москва.

За Русия "залогът е да съхрани сегашната ситуация, тъй като режимът е напълно подчинен на Кремъл", заяви пред Франс прес Валериу Паша, експерт от мозъчния тръст "Уочдог Молдова".

Досегашният президент Игор Додон, на 45 години, бивш министър на икономиката в комунистическо правителство, обещава "да продължи взамноизгодното сътрудничество с Русия, основния стратегически партньор на Молдова", както и руският език да остане задължителен за изучаване в училище.

Програмата на Додон не звучи никак убедително на 62-годишния пенсионер Йон Енаш. "Докато гласуваме за социалистите, никога няма да излезем от калта и бедността", казва той, докато на главната улица в Кишинев активист му предлага предизборна брошура на Додон, който е представител на социалистическата партия на Молдова.

Екатерина Радецка, пенсионерка на 69 години, е на мнение, че досегашният президент заслужава втори четиригодишен мандат: "Досега му пречеха да реализира програмата си, отсега нататък ще е по-лесно", казва тя.

Основната съперница на Додон е Мая Санду, на 48 години, която е кандидат на десноцентристките сили и бе премиер на Молдова от юни до ноември миналата година.

"Ще водя външна политика, съобразена с интереса на молдовците, и ще допринеса за това страната ни да напредне по пътя на присъединяването към Европейския съюз", заяви тя в сряда във видеоклип, публикуван във Фейсбук.

Според Георге Истрат, на 59 години, който работи в хлебарница в Кишинев, това е добрият избор за страната. "Живяхме 70 години под игото на Русия, омръзна ни", казва той, имайки предвид периода, през който Молдова е част от Съветския съюз.

Няколко дни преди молдовските президентски избори, чийто евентуален втори тур е предвиден за 15 ноември, Москва обвини Съединените щати, че искат да разпалят революция в Молдова по модела на Беларус и Киргизстан, които бяха разтърсени от опозиционни движения.

"Съединените щати непрестанно се месят във вътрешните работи на страните, приятелски настроени към Москва, днес виждаме, че американците готвят революционен сценарий за Молдова през ноември", заяви в комюнике Сергей Наришкин, ръководителят на руското външно разузнаване.

Валериу Паша очаква сценарий, сходен на този след президентските избори в Беларус, където президентът Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., бе преизбран за нов мандат в началото на август, но победата му, спечелена с измама според опозицията и Запада, предизвика безпрецедентно протестно движение.

От около три месеца всяка неделя десетки хиляди хора участват в демонстрации срещу режима на Лукашенко в Беларус въпреки полицейските репресии и арестите.

Екатерина Радецка казва, че е "силно разтревожена" от риска от демонстрации в Молдова след изборите. "Имаме нужда от мир, това е най-важното", казва тя.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още