Президентът Радев се срещна с папа Франциск

Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа

Българска делегация, водена от държавния глава Румен Радев, днес е на аудиенция при главата на Римокатолическата църква. По традиция около 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура и на славянска книжовност, делегация от страната ни се среща с папата.

Аудиенцията премина при негово светейшество папа Франциск премина при строги противоепидемични мерки. Това е третата среща във Ватикана между българския президент и главата на римокатолическата църква, а през май 2019 г. папа Франциск беше в България.

Президентът Радев на аудиенция при папа Франциск

По-късно през деня президентите на България и Република Северна Македония ще посетят заедно базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.

Президентът Радев е подарил на папа Франциск икона домашен триптих от Тревненската школа. На нея е изобразена Света Богородица със светци пазители на дома. Има символи на християнското изкуство, използвани от католическата общност у нас.

Радев и Пендаровски са в Рим за честванията на делото на светите братя Кирил и Методий

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата "Сан Клементе".

Литургията ще бъде отслужена на централния олтар, както светите братя са служили за първи път на български език след благославянето на азбуката. В базиликата се намира и гробът на Свети Кирил.

Следобед президентите Румен Радев и Стево Пендаровски, придружени от своите съпруги, ще посетят базиликата "Санта Мария Маджоре".

Папа Франциск пожела на българския народ здраве, благополучие и просвета по време на нашата аудиенция. Папата изрази и...

Posted by Румен Радев on Thursday, May 27, 2021

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още